2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Rohamosan gyengül a hrivnya

Egy héttel ezelőtt a PrivatBank és még néhány pénzintézet az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) ösztönzésére nyolc hrivnya tizenöt kopijkáért vette az amerikai dollárt és nyolc hrivnya tizenhat kopijkáért árusította, igaz csak a saját betéteseiknek.

E hét közepén azonban náluk is visszaállt a "világ rendje" és már ők is, mint a többi bankfiók, nyolc hrivnya negyvenöt kopijkáért vették és nyolc hrivnya ötvenöt kopijkáért árulták.

Tegnap délelőtt ismét nagyot zuhant a nemzeti valuta egysége. A tizenegy óra huszonegy perckor kiadott jelentés szerint a bankközi kereskedés 8,947–8,9815-ös sávban mozgott.

Értelemszerűen változott az euró–hrivnya árfolyam is, amely 12,774–12,8135 között állapodott meg.

Tegnap egyébként az NBU a hrivnya erősítése érdekében nagy összegű svájci frankot dobott piacra. A legkisebb megvásárolható tétel tízezer svájci frank volt. Az árfolyamról nem szólt az NBU jelentése.

Viktor Juscsenko a kormányt és a miniszterelnököt, illetve az NBU-t vádolta a hrivnya mélyrepülése miatt. Az elnök szerint ugyanis Julija Timosenko arra kényszerítette az Ukrán Nemzeti Bankot, hogy fedezet nélküli bankjegyek nyomtatásával próbálja betömni a költségvetésben tátongó jókora réseket. Az emiszszió azonnali megállítására szólított az elnök. Amennyiben ez nem történik meg, mondta, a legszélsőségesebb eszközöktől sem riad vissza.

Szakértők szerint azonban az emisszió a jelenlegi belpolitikai viszonyok közepette megállíthatatlan, és a nemzeti valuta árfolyama rövidesen elérheti az egy USA-dolláronkénti tíz UAH-t.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó