2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Agresszió a pálya szélén

A múlt hétvégén több rendbontás is történt vidékünk futballpályáin és azokon túl is. Az előző lapszámunkban beszámoltunk a Tiszasalamon–Nevicke találkozón és az azt követő Csap–Kijev autóút Szürte–Homok közti szakaszán kialakult tömegverekedésről. Ivan Rusznak alezredes, az Ungvári járás rendőrkapitánya az új fejleményekkel kapcsolatban lapunknak elmondta, a gyanúsítottak ellen bűnvádi eljárás indult.

Vajon minek a rovására írható ez a fajta agresszió, kérdeztük Viktorija Oniscsuk pszichoterapeutától, az Ukrán Pszichoterapeuták Szövetsége Kárpátaljai Szervezetének elnökétől.

– Az agresszió egyidős az emberrel. A sport az egyik konstruktív, szociálisan kívánatos módja az agresszió kiélésének. Amíg az ember a nézőtéren ül, addig csak beleéli magát a játékos szerepébe, de minél jobban azonosul a pályán küzdőkkel, annál nagyobb kényszert érez a cselekvésre. Hogy ez miben nyilvánul meg a meccs során vagy utána, az már az adott személy intellektuális szintjétől, szurkolói kultúrájától függ. Vannak, akik csak kiabálnak és dudát fújnak, mások sört isznak, köpködnek és üvegeket dobálnak. A gyakorlat azt mutatja, hogy kevés az ilyen destruktív személy, viszont, mivel a stadionokban sokan gyűlnek össze, életbe lép a "fertőzés". Vagyis működésbe lép a tömegpszichózis, s a verekedés kitörésekor azok is belesodródnak, akik eredetileg nem is tervezték.

Véleményem szerint a kulturált szurkolást már gyermekkorban el kell kezdeni tanítani. Fontos szerepe van a rendvédő szerveknek is. Talán nem véletlen, hogy az olimpiai játékokon soha nem történik hasonló. Ezek szerint van valamilyen mechanizmusa annak, hogyan lehet kiszűrni és semlegesíteni az antiszociális elemeket, a rendszeres felbujtókat. Ezenkívül célravezető lenne, ha maguk a játékosok is szólnának olykor a szurkolókhoz és megértetnék velük, a meccs utáni verekedés már úgysem változtathat a mérkőzés kimenetelén.

Sz. S. – M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó