2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Riasztó csecsemőhalandóság

Megyénk a sereghajtók között

Az elmúlt hónapban az egészségügyi minisztériumban összesítették az idei esztendő első félévi mutatóit. Kiderült, hogy megyénkben az országos átlagnál több csecsemő hal meg élete első évében. Országosan ezer újszülött közül 10, míg Kárpátalján 13 hal meg élete első évében. A hét elején a megyei egészségügyi főosztály konferenciát hívott össze a problémakör megvitatására, melyen a szülészek, nőgyógyászok, gyermekorvosok a megelőzés lehetséges módjairól értekeztek. A gyermekhalandóság ilyen magas mutatóiról, okairól Tetyana Mico, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője tartott sajtótájékoztatót ezzel egyidőben.

Az orvosnő elmondta, az 1–28 napos apróságok haláláért elsősorban az örökletes betegségek, de mindenekelőtt az édesanya egészségi állapota, a szülés és az ellátás körülményei a felelősek. Vezetnek az idegrendszeri, a szív- és az emésztőszervi elváltozások. A későbbi halálesetek viszont a gondozás, a gyermekorvosok szaktudásának, a csecsemőt ellátó egészségügyi intézmény műszaki állapota, és a szülők felkészültségének függvénye.

A doktornő elmondása szerint van egy szociálisan hátrányos réteg, mely felelőtlenül viszonyul a diagnózishoz, s annak ellenére is világra hozza gyermekét, hogy az orvosok figyelmeztetik rá, nem látnak reményt az életben maradására. Sőt. A végzetes kimenetelű eseteknek pragmatikus okai is vannak, a születés esetén járó nagy összegű állami támogatás.

A halálokok sorában előkelő helyet foglalnak el a külső tényezők is. Idén eddig nyolc hivatalosan nyilvántartásba vett esetről tudnak, amikor a szülők maguk okozták gyermekük halálát.

– Ezekről azonban sajnos csak a legritkább esetben tudósít a média. Holott a szülői gondatlanság, mint negatív példa legalább akkora publicitást érdemelne, mint a korrupt orvosok vagy a védőoltások – véli Tetyana Mico.

Kárpátalja statisztikáját rontják továbbá a más megyék területén bekövetkezett halálesetek is, amennyiben a szülők itt vannak nyilvántartva. Négy ilyenről tudunk, amikor, mivel a szülők nem fordultak idejében orvoshoz, egyszerű influenza miatt, s háromról, amikor bélrendszeri fertőzés miatt vesztette életét a csecsemő.

Az a visszás helyzet alakult ki, hogy a veszélyeztetett terhes nők háromnegyede az Ungvári Városi Perinatális Központban ad életet gyermekének, az életveszélyes állapotban lévő újszülöttek negyvenöt százalékát viszont a megyei gyermekkórházban ápolják, mivel az rendelkezik az ehhez szükséges legjobb műszaki felszereléssel és szakgárdával. Jóval több csecsemőt menthetnének meg, ha a megyeszékhelyen végre létrejönne az évek óta hőn áhított megyei perinatális központ, mely teljes egészében ellátná a veszélyben lévő édesanyákat és picinyeiket. Ám, mint azt Tetyana Mico elmondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben ennek megnyitására vajmi kevés remény mutatkozik.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó