2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új kollégium épül Nagyberegen

Nemrégiben kezdődött el a Nagyberegi Református Líceum kollégiumának építése. A jelenlegi lánykollégiumot az iskola csak bérli az önkormányzattól. Az erről kötött szerződés azonban 2011-ben lejár, és azt még nem sikerült meghosszabbítani. A munkálatok menetéről és a további tervekről Tóth László nagyberegi lelkészt, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

– Hol tartanak az előkészületek?

– A tervrajz elkészítésére pályázatot írtunk ki. Több munka is érkezett, ám egy sem felelt meg az ukrajnai szabványoknak. Végül egy olyan szakemberrel készíttettük el a terveket, aki a legtöbbet hozta ki a kis területből és a sok megszorításból. Pillanatnyilag a terepelőkészítés zajlik. Már csak a szakhatóságok engedélyére várunk.

– Épületegyüttesről van szó?

– Jelenleg a kollégiumhoz tartozó konyhát és étkezdét is béreljük, s a fiúkollégiumnak is költözni kell. A területen még egy tornaterem is helyet kap, melyet bárki használhat majd. Líceumunk ezzel nem rendelkezik, most a középiskoláét használjuk.

– Az előkészületek folyamán milyen problémákkal szembesültek?

– A szabványok okozták a legnagyobb gondot. A különböző hatóságok menet közben közölték elvárásaikat. Ilyen például a víztározó, ami tűz esetén biztosítaná az oltáshoz elegendő vízmennyiséget, továbbá szükség van kútra és szennyvíztisztítóra is. Ezekkel az elvárásokkal mi is egyetértünk, de megvalósításuk helyszűke miatt nem egyszerű.

– Kik támogatják az építkezést?

– Nyilván nem saját erőből kezdtünk neki, hiszen elég nagy beruházásról van szó. Támogatóink között vannak gyülekezetek, magánemberek, egykori tanulók. A másik erőforrás pedig a külföldi református egyházak, valamint a magyar állam.

– A bérleti szerződés lejártáig befejeződhetnek a munkák?

– Amennyiben a szakhatóságok mindent rendben találnak, és nem kell szünetelnie az építkezésnek, úgy mindenképpen elkészülünk. A kivitelező szerint már 2010 végére felépülhetnek az épületek. Ez persze függ az anyagiaktól is. A település vezetői részéről azonban azt a megnyugtató hírt kaptuk, hogy amennyiben mégsem készülünk el a határidőig, akkor még valameddig maradhatunk a jelenlegi kollégiumban.

– Mit eredményezhet a projekt a líceum életében?

– Számunkra ez szó szerint a megmaradást jelenti. Ha nem sikerül elhelyezni a diákokat, úgy nem is folytathatjuk tovább az oktatást.

Bálint István

újságíró-gyakornok

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó