2009. szeptember 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 128. (801.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lefoglalják az adósok autóját

Durvának is bátran nevezhető meglepetéssel szolgált az állami végrehajtó szerv és a megyei közlekedésrendészet azok számára, akik Ungváron az Uzshorod szálló irányába autóztak. A rendőrökből és az állami szolgálat munkatársaiból álló akciócsoport ugyanis sorra állította ki a forgalomból a valamilyen köztartozást felhalmozott személyek gépkocsiját.

Az eljárás miatt számos fülön csípett tartozó méltatlankodik. Leonyid például munkahelyére igyekezett. Most azonban megdöbbenve veszi tudomásul, hogy az autóját lefoglalják és mindaddig nem kapja vissza, míg be nem fizeti az egy hónapja kiszabott közlekedési bírságot.

– Bosszant a dolog, mert soha nem jut rá időm, hogy beugorjak a bankba. Ma különben is rosszul kezdődött a napom. Otthon elromlott a kávéfőző, nehezen indult a kocsim, késésben vagyok, most meg még ez is – méltatlankodik a negyvenes férfi. De megnyugszik kissé, amikor tudatják vele, hogy mihelyt hozza a befizetési nyugtát, viheti az autóját. Tíz perc sem telik el, már lobogtatja is a cédulát...

Sokakat sokkol az eljárás, mondja Olekszij Szpivak, a megyei állami közlekedésrendészet helyettes vezetője. Az akcióban azonban a DAI csak a kisegítő szerv szerepét játssza. A járőröknél lévő lista alapján kiszűrik és félreállítják azokat a gépkocsikat, melyek tulajdonosainak valamilyen adósságuk van. Aki rendezi a számláját, máris viheti a járművét. Aki nem, annak az autója a rendőrségi telepre kerül. Ott aztán a jármű őrzéséért is különdíjat számolnak fel.

– Egy teljesen törvényes eljárásról van szó – mondja Natalija Panova, a megyei igazságügyi főosztály szolgálatvezetője. – A közelmúltban egyezett meg a belügyi és az igazságügyi tárca, hogy a két szerv közösen lép fel azokkal szemben, akik ignorálják az ellenük született bírósági döntést és nem fizetik ki a kiszabott bírságokat, nem egyenlítették ki hátralékukat.

A szakember elmondása szerint az állami szolgálat a mai napig mintegy kilencvenezer végrehajtandó bírósági végzést kapott az igazságszolgáltatástól. Közel tizedrészük a tartásdíjat nem fizető szülőkkel kapcsolatos. E mutató terén "jobban" állunk több nagyobb megyénél. Az ügyek döntő hányadát azonban a kifizetetlen közlekedési bírságok alkotják.

– Érthetetlen sok autós hozzáállása – mondja a közlekedésrendészet helyettes vezetője. – Két hét áll rendelkezésre, hogy befizessék a bírságot, ami a határidő lejártával automatikusan duplázódik. Sokan mégis késlekednek. Meg aztán itt van a másik nagy kontingens, a személygépkocsit részletre vásárolók tömege. Százával vannak, akik használják az autót, de nem fizetik a részleteket. Ezeket is ki kell szűrni a forgalomból.

Az utóbbi oknál fogva vidékünkön ezerhétszáz gépkocsi áll körözés alatt. Éppen ezért az első akciójukat a rendőrök és a végrehajtói szolgálat munkatársai a megyeszékhely talán legforgalmasabb részén hajtották végre. Az eredményből ítélve (huszonhét gépkocsivezető volt kénytelen rövid időre megválni az autójától) helyesen okoskodtak.

Az első ilyen akciót újabbak követik majd, mondják a szakemberek. Hetente legalább egy alkalommal kiszállnak a megye valamelyik pontjára, hogy kiszűrjék az adósokat. Hogy legközelebb hol bukkannak fel? A válasz sejtelmes mosoly kíséretében csak ennyi: bárhol.

Az, hogy az általános törvényi kritériumoknak, az emberi jogi normáknak egy ilyen rendelkezés mennyiben felel meg, nehezen értékelhető. A hivatal logikáját követve kis túlzással – közüzemi tartozás címén – akár a kijárási tilalom is bevezethető.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó