2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Wakamaru, a háziszolga

Hamarosan a magányos idős japánok állandó otthoni segítőjévé válhat a Wakamaru elnevezésű robot. A távol-keleti ország öregedő társadalmában egyre komolyabb problémát jelent az idősek megfelelő ellátása.

A robot fejlesztése még nem zárult le. Néhány éven belül azonban meglesz az esélye annak, hogy Japánban leváltsa az emberi gondozókat.

Hívja az orvost

A sárga fejű és fekete szemű robotot a Mitsubishi Heavy Industries fejlesztette ki. Wakamaru 90 centiméter magas, testében egy beépített mobiltelefon rejlik, amelyen keresztül a program azonnal hívja a központot, ha a páciens rosszul van. A beépített webkamera segítségével az orvosok bármikor megnézhetik az idős ápoltat.

Beadja a gyógyszert

Wakamaru női és férfihangon is képes kommunikálni a környezetével, beszédfelismerő rendszere és beépített szótára segítségével. A robot a programozásától függően képes figyelmeztetni a beteget, hogy vegye be a gyógyszerét, sőt képes értesíteni az orvost, ha úgy tűnik neki, hogy a környezetében valaki veszélyben van. Legfontosabb szerepe az, hogy társaságot nyújtson az időseknek, ápoló személyzetként együtt legyen a páciensekkel. Japánban erre komoly igény mutatkozik.

Vigyáz az idősekre

Noha Wakamaru a nevét a szamurájképzőben nevelkedő kisfiúk után kapta, a szó hamarosan teljesen más értelmet kaphat Japánban. A szigetországban ugyanis a születésszám annyira visszaesett, hogy sokan már egyenesen attól tartanak, hogy egyszerűen nem lesz elég ápoló az idősek gondozására. A problémát csak fokozza, hogy a japán átlagéletkor a leghosszabb a világon.

A japán férfiak várható átlagos életkora egy felmérés szerint elérte a 81 évet, miközben a japán nők több mint 89 évre számíthatnak. A japán egészségügyi tárca szerint minden huszadik japán nő számíthat arra, hogy megéri a századik születésnapját.

Öregedő társadalom

Az előrejelzések szerint 2015-ben a 65 éves és ennél idősebb japánok száma 33 millió főre, azaz a teljes lakosság 26 százalékára emelkedhet. Az emberek gazdasági szempontból aggódnak a népesség elöregedésétől. A folyamat ugyanis rendkívüli kiadásokkal jár a társadalombiztosítás és az egészségügy számára. A diplomata ugyanakkor rámutatott, hogy az ország idős polgárai előtt álló kihívások egyben jövedelmező új üzleti lehetőséget nyújtanak. Az innovatív technológiákon dolgozó vállalatok, a Mitsubishit beleértve, a társadalom ezen rétegének igényeit próbálják kielégíteni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó