2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ungvár: naponta háromszáz vízumkérelem

Kopogtat az ősz, de ez a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa előtt várakozók számán nem érződik. A csúcsidőnek még nincs vége. Erről és az idei év tapasztalatairól kérdeztük Nagy Attila vezető konzult.

– Az év nyolc hónapja alatt több mint tizennyolcezer-ötszáz vízum- és hétezer-hatszáz kishatárengedély-kérelmet fogadtunk be. Számuk természetesen nem azonos a kiadott vízumokéval. Előfordult, hogy el kellett utasítani az ügyfelet. Igaz, ez az arány nem jelentős: vízumok esetében 2-3 százalék, a kishatárforgalmi engedélyek terén az egy százalékot sem éri el.

– Többen panaszolták, hogy már az iratok benyújtásakor elutasítják őket.

– Ez csupán félreértés. Továbbra is tartjuk ugyanis magunkat ahhoz a gyakorlathoz, hogy amennyiben az ügyfél nem tudja bemutatni az összes dokumentumot, a későbbi elutasítást elkerülendő nem fogadjuk el a vízumkérelmet. Inkább visszaadjuk az okmányokat, hogy pótolja a hiányzó iratokat. A schengeni szabályok értelmében ugyanis a hiányosan benyújtott kérelmet el kell utasítani, és ilyenkor a kérelmező 35 eurója is odavész. Ezért felhívjuk a figyelmet a hiányosságra. Ez méltányos eljárás, amit a legtöbben megértéssel és köszönettel fogadnak.

– Mennyire hatékony a támogatói nyilatkozatok rendszere?

– Tavaly augusztus elsején vezettük be azt a lehetőséget, hogy Magyar igazolvánnyal és valamelyik kárpátaljai magyar szervezet támogatásával vízumot lehet szerezni. Az idén több mint négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. Tehát a kérelmezők közel negyede.

– Milyen típusú vízumért folyamodnak leginkább önökhöz az ukrán állampolgárok?

– A nagy többség éves vízumot szeretne. Kivétel az idegenforgalmi szempontból frekventált nyári időszak, amikor megnő a turistaforgalom, illetve azok száma, akik Horvátországba, Montenegróba tartanak és átutazási vízumért folyamodnak. Az idén bizonyos magyarországi rendezvényekre, mint például a Sziget fesztivál vagy a Madonna koncert, több százan kifejezetten azokra a napokra kértek beutazási engedélyt. Megnőtt az egyszeri turista jellegű utazások száma. A fő úti cél: a Balaton, Budapest, Hajdúszoboszló. A kérelmek mintegy ötven-hatvan százaléka azonban látogatói, húsz százaléknyi üzleti célú. Előfordul, hogy gyógykezelés okán kérnek schengeni vízumot.

– Milyen indokkal utasítják el a kérelmeket?

– A kishatárforgalmi engedélyek esetében szinte kizárólag akkor, ha az illető beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt áll, illetve szerepel a Schengeni Információs Rendszerben.

– Volt egy kis affér a Rio című megyei hetilap munkatársaival. Állítólag elutasították a vízumkérelmüket.

– Az illető és családja az ő elmondása szerint a Sziget fesztiválra akart eljutni. A reklamáció után nyomban ellenőriztem az információs rendszerünket, s ott a szóban forgó személyek nevével nem találkoztam. Vagyis az idén ők nem nyújtottak be hozzánk vízumkérelmet. Elképzelhető, hogy az ügyfélfogadásnál valamelyik kolléga azt mondta, hogy nem veszi el a kérelmét, mert hiányzik valamilyen okmány. Ez előfordulhatott, hisz abban az időben napi háromszáz-háromszázötven ügyfelet fogadtunk. De az, hogy befogadtuk volna, majd visszautasítottuk a kérelmet, nem történt meg. Különben egy nagyon korrekt levélben válaszoltam az illető személynek és javasoltam, hogy keressenek meg és amennyiben lehetséges, orvosoljuk a problémájukat. De azóta nem jelentkezett.

– Meddig tarthat a csúcsidény?

– Jelenleg is napi kétszázötven-háromszáz kérelem fut be. Valószínűleg szeptember folyamán alábbhagy a roham.

– Voltak-e visszaélések vagy arra irányuló kísérletek a kérelmezők részéről?

– Sajnos folyamatosan találkozunk az efféle jelenségekkel. Elsősorban hamis és fiktív dokumentumok benyújtásával próbálkoznak. Előfordul például, hogy olyan magyarországi meghívólevelek jönnek, melyekben a hívó fél ugyan valós személy, de ha felhívjuk telefonon, nyomban kiderül, hogy nem is ismeri a szóban forgó ukrán állampolgárt. Olyan is megtörtént, hogy hamisítják a magyar közjegyzői meghívókat, a pecsétet, a banki igazolást. Ezért kellett sajnos bevezetni, hogy csak a Bevándorlási Hivatal által kiadott meghívólevelet fogadjuk el. Ez vízjellel ellátott papírra készül, ami kizárja a hamisítás lehetőségét is.

– Lapunk szombati számában a Beregszászi Konzulátus tevékenységéről számolunk be.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó