2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Jönnek a terminátorok!

Lehet, hogy megszületik a Terminátor második részében látható alakváltó robot, hiszen a Waseda Egyetemen sikerült létrehozni egy speciális gélszerű anyagot, mely képes az önálló mozgásra, sőt a nanochipek révén akár szín- és – egyelőre csekély mértékű – alakváltoztatásra is rá lehet bírni. A morphable nevű anyag készítői szerint ez még csak a kezdet, hamarosan ennél jóval komolyabb eredményekkel fognak jelentkezni.

Például céljuk, hogy a morphable jóval okosabbá váljék, és ne csak külső parancsoknak engedelmeskedjen, hanem önműködően reagáljon a környezeti változásokra. Ennek megfelelően egy kiváló álcázási készséggel rendelkező gépet kapnak, melyet akár a hadsereg is felhasználhat, beszivárgó folyékony robotok formájában...

...hogy angol tudósok szájról olvasó számítógépeket fejlesztettek ki? Az angol mellett kamerával rögzítették az orosz, lengyel, francia, német, arab, mandarin és kantoni, valamint olasz nyelvű felolvasást, majd arcfelismerő és mozgáselemző programokkal analizálták a szájmozgást. Az eredmény statisztikai elemzéséből ki tudták mutatni az egyes nyelvekre jellemző mozgásmintákat, így a szoftver a nyelveket pusztán ezek alapján is fel tudja ismerni.

...hogy UV-fénnyel kommunikáló egysejtűt találtak? A bázeli Svájci Trópusi Intézet munkatársai fedezték fel, hogy a Para¬mecium caudatum nevű egysejtű példányai elektromágneses hullámok segítségével kommunikálnak egymással. A kutatók megállapították, hogy az egysejtűek minimum két hullámhosszon, fotonok segítségével cserélnek egymással információt, de magukat a fotonokat a kísérletek során nem érzékelték.

...hogy kinek köszönhető a walkman? A hordozható magnó ötletét először Akio Morita, a Sony egyik operaőrült alelnöke vetette fel, aki a hosszú repülőutakon is hallgatni szerette volna kedvenc áriáját. Számára készítette el 1987-ben Nobutoshi Kihara mérnök az első testre szerelhető, hordozható magnetofont, amely leginkább értetlenséget váltott ki a cég munkatársaiból.

...hogy melyik a világ legnagyobb mozdonya? A Big Boy becenévre hallgató, szerkocsival együtt 40 méter hosszú és 550 tonnás mozdonyát az Egyesült Államokban 1941 és 1944 között gyártották.

– "

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó