2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Iskolakezdés – Tippek nagyszülőknek

Valljuk be őszintén: a nagyszülők segítsége nélkülözhetetlen a dolgozó anyukák számára. Akár nyári szünetről, akár iskolaidőről van szó, nagymama vagy nagypapa nélkül a kisgyermekes családok nehezen boldogulnak. Az együttműködés azonban nem mindig zökkenőmentes. Ha ön gyakorló nagyszülő, biztosan az ön számára is dilemma, hogy mikor, mit, hogyan tesz jól, esetleg rosszul. Tippjeink hozzájárulhatnak, hogy mindannyian örömmel emlékezzenek az iskolakezdésre.

Egyeztesse az elvárásokat

Néhány szülő számára a nyári szünet vége kellemes izgalmat jelent. Könyveket kötni, tornazsákot választani, ceruzát hegyezni mind-mind olyan feladat, amelyet szívesen végez, és előre eltervezett. Talán megbeszélte ezt a gyerekekkel is, és külön családi programmá alakították. Ebben az esetben nem fog örülni, ha a nagymama merő jó szándékból kiveszi a feladatokat a kezéből, vagy feleslegesen szerez be olyan holmikat, amelyekre nincs szükség. Annál boldogabb lesz, ha biztos lehet abban, hogy a nagyszülő szerdánként mindig elviszi a kisiskolást úszni vagy matekpéldákat gyakorol vele.

Mindenképpen üljenek le, és beszéljék meg a dolgot jó előre. Kérdezze meg, miből vehetné ki a részét, és ajánlja fel, amiben szeretne segíteni. Biztosan találnak olyan megoldást, amely mindenki számára kedvező, a szülő pedig hálás lesz azért, mert elismerte, hogy a döntés az övé.

Tisztázza a gyakorlati teendőket

Mi szükséges ahhoz, hogy a megbeszélt elvárások megvalósuljanak? Milyen feladatok hárulnak önre, és hogyan tudja azokat elvégezni?

Gondolja végig elfoglaltságait, és készítsen heti tervet, hogy kedvvel tudjon segíteni, és ne terhelje túl magát. Noha a felelősség már nem az öné, a gyakorlati teendők hatékony összehangolásában rengeteget segíthet. Ez valószínűleg erőfeszítést igényel öntől, de nem kell, hogy a család mártírja legyen. Ne felejtse el, hogy sok szülő boldogan elvállalna gyermeke körül rengeteg feladatot, de az anyagi, a munka- és egyéb körülményei miatt nem teheti. Tekintse megállapodásukat a bizalom és a szeretet jelének, és legyen jó példája annak, amit tanácsol.

Lelkesítse az unokáját

Bármilyen feladatban egyezett is meg a szülőkkel, vonja be az unokáját is. Lehet, hogy az ön teendői nem kapcsolódnak szorosan az iskolai tanulmányokhoz. Ahhoz, hogy a szülő foglalkozhasson délutánonként a gyerekével, önnek kell tehermentesíteni őt a háztartás más területén. Akár bevásárlás, ebédfőzés, nagymosás vagy vasalás a feladata, minden kellemes családi szórakozássá alakítható, amely által rengeteg tudást és tapasztalatot adhat át.

Mialatt átválogatja a szennyest, vagy krumplit hámoz, kérdezgesse unokáját, és adjon neki apróbb feladatokat: mi van a mosóporos dobozra írva? Hányféle színű zoknit talált a kosárban? Hány almája marad, ha hatból kettőt megevett? Mit vár leginkább az új tanévtől? Mit szeretne? Mitől fél esetleg? Mihez nincs kedve? Mit élvezett leginkább a nyárban?

Ösztönözzön és dicsérjen! Legyen mindig lelkes hallgatóság, ha unokája az iskoláról beszél. Ugyanakkor tájékozódjon is, hogy ne csak passzív résztvevő legyen az ilyen beszélgetésekben.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó