2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Becsengettek

Kárpátalján 99 magyar tannyelvű iskolában szólalt meg az első csengő. A megnyitókat az ilyenkor megszokott felhőtlen öröm jellemezte. Ám tanárok és diákok egyaránt tudják, év közben számos nehézséggel kell majd megküzdeniük. S a fegyvertár ugyancsak hiányos...

Beregszász: ...igaz az életben

A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium 62 kis elsőssel gazdagodott.

– Legyetek rá büszkék, hogy immár ti is a BMG kisdiákjai lehettek, mi, tanárok pedig büszkék vagyunk rá, hogy újabb 62 rátermett gyereket nevelhetünk, taníthatunk – köszöntötte a gyerekeket Szabó Árpád igazgató. Át kell élnünk a jelenlegi nehéz időszakot, és vissza kell szerezni a magyar oktatás megtépázott tekintélyét, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell megtanulni az ukrán nyelvet. E téren szerencsénk van, hiszen olyan tankönyvekre sikerült szert tennie a gimnáziumnak, melyekből a gyerekek idegen nyelvként tanulhatják az államnyelvet.

A további fejlesztésekről szólva elmondta, az iskola jó úton halad: kiváló laboratórium, két interaktív tábla segíti a tanárok munkáját.

A köszöntő után a hagyományhoz híven a nyolcadikosok gimnazistákká avatták az elsősöket: feltűzték mellükre a BMG-s jelvényt. Arra kérték őket, viseljék büszkén és méltóan. Emlékeztesse őket arra, hogy mindig kitartónak és alaposnak kell lenni a tanulásban, becsületesnek, jószívűnek és igaznak az életben, vidámnak és mosolygósnak a mindennapokban. A "gólyák" műsorral köszöntötték új iskolájukat.

Ezt követően dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár (Beregszász testvértelepülése) alpolgármestere átnyújtotta az év tanárának és diákjának járó oklevelet. A tavalyi tanévben a gimnáziumban az év tanára Balázsi Rozália, az év diákja pedig Kiss Julianna lett.

Nagybégány: Eltolódtak az arányok

Nagybégány általános iskolájában is elkezdődött az oktatás. Bajó János igazgató elmondása szerint a nyár folyamán 60 gyermek tölthette szabadidejét az iskolai táborban, 22 gyermek a Guton szervezett sporttáborban pihenhetett, többen hittantáborokban épülhettek. Az említettek mellett néhány gyermek ellátogathatott a határon túlra is. Nagybégány, valamint Kisbégány testvértelepülési kapcsolatban áll a Győr melletti Bakonytamásival, akik idén cserelátogatásra hívtak egy 20 fős csoportot.

– Szeptember elsején 140 gyermek kezdte meg iskolánkban a tanévet – közölte az igazgató. – Az alsó osztályokban két nyelven, magyarul és ukránul folyik az oktatás. Sajnálatos módon egyre csökken a gyerekek száma. Az idén tizennyolc új iskolaköteles gyermek közül tízen ukrán tannyelvű osztályban kezdték meg az első osztályt.

Mind magyar ajkú gyermek. Sajnos, egyre több szülő dönt úgy, hogy ukrán tannyelvű osztályba íratja gyermekét. Tavaly hatan fejezték be a 4. osztályt és mind a hat az ukrán gimnáziumban tanul tovább. A tanári kar fiatalokból áll, kivétel nélkül szaktanárok. Többségük az Ungvári Nemzeti Egyetemen szerezett képesítést, így nincs gondjuk az állami nyelvvel.

Szürte: Az örömbe üröm is vegyül

Együtt köszöntötte az új tanévet az ungvári járási Szürte apraja-nagyja. A helyi középiskolában kereken egy-egy tucat tanulóval indult a magyar és az ukrán első osztály.

Zsoffcsák Klára igazgató az egybegyűltekhez szólva kiemelte: szeptember 1-je a tudás napja, s egyben jó lehetőség arra, hogy az ember felmérje, mi volt jó az elmúlt évben, s minek tulajdoníthatók a kudarcok. A tanévkezdés nemcsak azok számára emlékezetes, akik először léptek be az alma mater kapuján, hanem a végzősöknek is fontos. Ez az utolsó évük, hogy felkészüljenek az emelt szintű érettségire.

Kótyuk Zsolt református tiszteletes áldást kért az új tanévre.

– A mai napot nemcsak az öröm, a boldogság határozza meg, hanem a meglévő nehéz körülmények is – emelte ki. – Amikor ezekre tekintünk, elkeseredik, megrémül a szívünk. Én mégis arra biztatnék mindenkit, hogy ne féljen, ha van hite.

Köszöntötte az egybegyűlteket Haritonovné Ádám Éva igazgatóhelyettes is, s felolvasta Ukrajna elnökének az elsősökhöz intézett felhívását. A tudás hatalom, amit nemcsak megszerezni, de használni is kell. Szent-Györgyi Albertet idézve kihangsúlyozta: "Ahogyan tanítunk ma, olyan lesz a holnap".

– A tanároknak az identitás megőrzése terén is komoly feladatuk van – emelte ki az igazgatóhelyettes. – Mert van-e annál szebb feladat az iskolában, mint az anyanyelv ápolása, művelése? Természetesen emellett el kell sajátítani az államnyelvet is.

Az ünneplőkhöz szólva Puskár Árpád, Szürte polgármestere élete első iskolai lógására, illetve lebukására emlékezett vissza, s édesanyját idézve hangsúlyozta: a szülőnek kötelessége, hogy gyermekét iskolába küldje, a gyereknek kötelessége ott megjelenni és tanulni, a pedagógusoknak pedig kötelességük őket oktatni.

Az elsősöket természetesen köszöntötték osztályfőnökeik: Földházi Mária és Béres Mária is, a kicsik pedig versekkel viszonozták a feléjük áradó szeretetet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó