2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Terjed a tiltott tartalmú SMS

Az ifjúságvédelmi szakemberek szerint egyre komolyabb problémává válik a fiatalok körében az úgynevezett sexting. A kutatók így nevezik a meztelen fotók készítését, majd továbbküldését az interneten vagy a mobiltelefonok segítségével. A jelenség elsőként az Egyesült Államokban bukkant fel, majd átterjedt Európába is.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legtöbb tinédzser nincs tisztában a fotók készítése és elküldése miatt rá leselkedő veszélyekkel, például, hogy ezek a felvételek akár rossz kezekbe is kerülhetnek vagy visszaélhetnek velük.

A Beatbullying brit alapítvány az új médiák ifjúságvédelmére specializálta magát. A szervezet most kiadott felméréséből kiderült, hogy a sexting elsősorban a 11 és 18 év közötti korosztály tagjait érinti. Az ebbe a csoportba tartozók 38 százaléka kapott már legalább egy alkalommal szexuális tartalmú SMS-t vagy e-mailt. A fiúk esetében ez a szám 36, a lányoknál pedig 39 százalék. A tiltott tartalmaknál ez az érték 25 százalék. 70 százalékuk ismeri a levél vagy SMS feladóját.

Szexuális reakció

A kifejezés alatt azt értjük, hogy bizonyos ingerre feltámad az emberben a nemi vágy és a szeretkezésre való készség. A tapasztalatokból ítélve a férfi gyorsabban reagál szexuális ingerekre, mint a nő. Egyesek szerint ezért kell a nők számára hosszabb idő az orgazmus eléréséhez is.

Poligámia

Igen gyakran használjuk ezt a kifejezést, de többnyire csak egyik jelentésével kapcsolatosan, azaz akkor, ha egy férfi titokban több házasságot köt anélkül, hogy a korábbi frigyeit felbontaná, elválna. Az efféle poligámiát a nyugati civilizációk törvénykezése elítéli, és büntetéssel sújtja. Más kultúrákban megengedett a poligámiának egy mérsékelt irányzata, és egy abszolút változata. Az előbbiben a férjnek több felesége lehet egyidejűleg, de az asszonynak az adott társadalom erkölcsjoga szerint lehetősége van őt elhagyni. A keményebb, abszolút vonal arra kötelezi a feleséget, hogy élethossziglan a férje mellett maradjon, csak vele folytasson szexuális életet és akár halállal is bünteti a hűtlenségét. Ugyanakkor természetesnek tekintik, hogy a férj több házasságot is köt, ha el tudja tartani az asszonyait.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó