2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Árny-Oldal
Paprika helyett vadkender

Magyar és szlovák állampolgárok is tagjai voltak annak a bűnszövetkezetnek, melyet a napokban sikerült felszámolnia a kárpátaljai rendőrségnek. A társaság kábítószerek előállításával és terjesztésével foglalkozott. A Nagydobrony–Csap térségében végrehajtott rendőri akció során hat hektár vadkenderültetvényre és egy liter ópiumpárlatra bukkantak a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának munkatársai.

Nagydobronytól mintegy négy kilométerre az erdősáv irányába leltek rá a marihuánaültetvényre. Avatatlan szemlélődő aligha fedezte volna fel, hogy kábítószeralapanyagot lát. A kanabiszt ugyanis a termesztők kukorica közé ültették. Messziről olybá tűnt az egész, mintha kissé elgyomosodott volna a kukoricaföld. A termésből valószínűleg már szüretelt a banda, mert a tábla egy részén fiatal növények sarjadtak. Egy másik részen pedig kétméteres, szedésre érett növények bújtak meg a kórók között.

A kukoricánál magasabbra nőtt vadkendert a termesztők gondosan visszahajtották és a társnövényhez kötözték, hogy senkinek ne szúrjanak szemet. A helyszínen talált más jelekből is egyértelművé vált, hogy a tiltott növény termesztői nagy gonddal viseltettek az ültetvény iránt. A tábla mellett egy, a terület műveléséhez használt traktor vesztegelt. A növényeket speciális öntözőberendezéssel rendszeresen öntözték. A tábla végében álló fán pedig egy magaslest is kialakítottak, ahonnan a megbízott mezőőr és a bandatagok szemmel tarthatták a környéket.

Amikor a rendőrök megszállták a tábla környékét, egy ötven év körüli férfi tartózkodott a helyszínen. Az illető a kialakított kis lakhely előtt rakott tűzön éppen halászlét főzött, amiből már nem volt ideje fogyasztani. A Szokil kommandós alakulat legényei ugyanis földre teperték és megbilincselték. Az illetőnél egy Magnum márkájú, csőre töltött pisztoly volt, amit feltehetően használni sem lett volna rest, ha módja van rá. Látcsővel, éjjel látó berendezéssel is el volt látva.

Az őrségben lévő személy azt mondta a rendőröknek, hogy a fegyvert önvédelmi célból tartotta magánál, mert sok a mezei szarka, akik ellen a szép szó nem használ. A marihuánáról pedig azt állította, hogy nem tudja, miként került a kukorica közé. Talán a vetőmaggal keveredhetett oda…

A történetnek azonban ezzel még nincs vége. A szervezett bűnözés elleni osztály emberei és a kommandósok egy másik bandatagot, aki ópiumpárlatot hozott a megrendelőnek, Csap térségében az egyik benzinkútnál tartóztatták fel. A találkozót a töltőállomásnál beszélték meg. A droggal kereskedő motorkerékpárral érkezett jóval a megbeszélt idő előtt és alaposan felmérte a terepet.

Semmi gyanúsat nem észlelt, így bátran lépett oda a vásárlóhoz. Rövid szóváltás, és a liternyi ópiumpárlat gazdát cserélt. Amikor az eladó zsebre tette a 20,400 hrivnya vételárat, akcióba léptek a kommandósok. Mintha a földből nőttek volna ki, olyan gyorsasággal kerítették be és bilincselték meg a gyanúsítottat.

Mint azt Szerhij Saranics, a megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője elmondta lapunknak, huzamosabb ideje nyomoztak a nemzetközi bűnszervezet után. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy az utóbbi időben nagy mennyiségű kábítószer kerül rendszeresen a kárpátaljai piacra. A rendőrség a banda hat tagját vette őrizetbe. Valamennyien büntetett előéletűek. A náluk tartott házkutatások során húsz kilónyi, értékesítésre előkészített kanabiszt és másfél kilogramm ópiumpárlatot, valamint az előállításhoz szükséges berendezést is találtak.

A lefoglalt dolgok között van két-két mikrobusz, személygépkocsi és motorkerékpár, valamint tíz maroktelefon és a legutóbbi kábítószer-eladásból származó ötvenezer hrivnya készpénz. A rendőrség becslése szerint a vadkenderültetvény több mint négy és fél millió hrivnya tiszta hasznot hozott volna a bandának. Szerhij Saranics hozzátette, az ügyben folytatják a nyomozást, mert alapos a gyanú, hogy néhány bandatag még szabadlábon rejtőzködik.

Nagydobronyban mindenki a hathektáros ültetvényről beszél. Sokan sejtették, hogy azon a földdarabon nincs minden rendben, mondja egy kerékpáros, akivel szóba elegyedünk. Szólni azonban nem szólt senki a hivatalos szerveknek.

Megkerestük Szilvási Zoltán polgármestert is, aki felháborítónak minősítette az esetet. Mint mondta, elgondolni is rossz, mi lett volna a településen, ha a banda tagjai elkezdik helyben terjeszteni a drogokat.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó