2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csempészeket üldöztek

Árokba csúszott egy rendőrök elől menekülő ukrán rendszámú gépkocsi Gulács térségében, tájékoztatta lapunkat Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Barabási Határrendészeti Kirendeltség rendőrei a 41-es úton próbálták megállítani a személygépkocsit. A menekülő Opel az útszéli árokba csúszott. A benne tartózkodó három ukrán állampolgár megúszta könnyebb sérülésekkel. A gépkocsiban háromezer doboz, feltehetően csempészett cigarettát találtak. A magyar hatóság lefoglalta a gépjárművet és az 1,7 millió forint értékű dohányárut. A szóvivő arról is beszámolt, hogy Sonkád és Botpalád között egy magára hagyott gépkocsiban ötezer doboz csempészett cigarettára bukkantak.

Illegális játéktermek

A szerencsejátékokkal szemben hozott törvény ez év június 25-i életbe lépését követően vidékünkön huszonöt operatív csoport járja a településeket, hogy kiszűrjék a törvény megsértőit. A megyei adóadminisztráció tájékoztatója szerint a rendvédelmi szervek munkatársaiból alakult csoportok 729 helyszínen végeztek ellenőrzést, melyek során 51 illegális pénznyerő automatát foglaltak le.

Munkács egyre szemetesebb

Egyre piszkosabb Munkács sétálóutcája. A városi képtárhoz vezető úton is kupacokban áll a szemét. Kevés a kuka, a járókelők sem azokba, inkább melléjük dobálják a hulladékot. A helyzet nemcsak a városközpontban ilyen, hasonló a peremkerületekben is. Pedig a tömbházakból napi két hrivnya nyolc kopijkáért, a magánházaktól két hrivnya negyvenhat kopijkáért viszik el a szemetet a városi takarítóvállalat gépei. Ám a lakosság nem térít. A cég idei százötvennyolcezer hrivnyás számlájából alig a felét fizették ki.

Kútba vesztek

Hárman meghaltak, egy személy súlyos állapotban kórházba került a nagyszőlősi járási Nagycsongován (Borzsavszkoje). A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a tragédia kúttisztítás közben történt. A tizenkét méter mélyre leereszkedő személyek az odalent összegyűlt gáztól rosszul lettek és megfulladtak. A baleset pontos körülményeit még nem tisztázták.

Csökkenő tranzit, növekvő gázár

Ebben az évben az Ukrajna területén áthaladó gáztranzit 37,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Állami Statisztikai Bizottság szerint a kőolajtranzit 9,6 százalékkal esett vissza. A Naftogaz jövőre 35 milliárd köbméter földgázt tervez felvásárolni Moszkvától, ezer köbméterenkénti 275 dolláros átlagáron, ami ugyan kevesebb a korábban tervezettnél, de így is tíz százalékkal meghaladja az idei árat. Külföldi szakkommentárok szerint mindez újabb gázháborúra adhat okot a két ország között.

Leáll a hazai cukorgyártás?

A Miniszteri Kabinet egyes illetékesei szerint saját gyártás helyett érdemesebb lenne külföldről felvásárolni a cukrot.

Az UA-Reporter internetes hírportál úgy tudja, hogy a kormány már összeállított egy szakbizottságot, amely Belaruszba utazik, hogy ötvenezer tonna cukor felvásárlásáról tárgyaljon. A felek még nem döntötték el, hogy a tranzakció a kormányok vagy piaci szereplők részvételével történik-e. Közben az országban tovább drágult a cukor. Egyes vélemények szerint a mai ár nem a csúcs, az árnövekedés legalább két hónapig tart még. Nem elhanyagolható az sem, hogy az elmúlt évi tizenhárommal szemben idén csak alig tizenegymillió tonna cukorrépa termett Ukrajnában.

Testvére sodorta bajba Basescut

A hadiiparban tevékenykedő egyik cégből való kilépésre kérte Traian Basescu saját testvérét, miután a sajtó megírta, hogy a vállalat a román hadsereg fegyverzetének korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázatokon is részt vehet.

Mircea Basescu, az államfő testvére júniusban csatlakozott üzlettársként a vállalkozáshoz, amelynek részvényesi körét a román hadiipar meghatározó szereplői alkotják. Az összeférhetetlenség azért merül fel, mert Traian Basescu a Legfelső Védelmi Tanács elnöke, amelynek döntő szava van a román hadsereg fegyverbeszerzésében. Basescu sajnálatát fejezte ki, és felszólította a testvérét, hogy azonnal lépjen ki a cég részvényesi köréből.

A ügy nyilvánvalóan nem használ az egyébként is megcsappant népszerűséggel bíró román politikusnak, aki már jelezte indulási szándékát a november 22-re kitűzött elnökválasztáson.

Abházia a vízen is harcolna

Abházia grúz szakadár terület vezetője azzal fenyegette meg Grúziát, hogy megsemmisítik hajóit, amelyek behatoltak Abházia "felségvizeire" – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Szergej Bagaps utasítást adott a szóban forgó grúz hajók megsemmisítésére, mert azok "kalóztevékenységet" folytatnak. Bagaps elmondta, hogy az Abháziát védő orosz hadihajók nem vesznek részt a grúz hajók elleni műveletben. Egyelőre nem tudni, hogy Abházia milyen eszközöket tervez bevetni a grúz hajók ellen.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó