2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Orvosi ügyelet Haranglábon

Manapság már sokan odafigyelünk arra, mit eszünk, mi árt és mi használ a szervezetünknek. Egyre többen veszik a fáradságot, hogy elmenjenek kivizsgálásra, de még mindig vannak, akik elmulasztják ezt. Egészségügyi körképünkben Haranglábot vettük szemügyre. Kérdéseinkre dr. Lőrinc László, a helyi rendelő orvosa felelt.

– Milyen betegségek jellemzőek a falura?

– Ugyanazok fordulnak elő itt is, mint más településeken. Az emberi érintkezés velejárója, hogy kórokozókat adunk át egymásnak, ezáltal nem lehet a betegséget egy kis területre leszűkíteni. A nyári időszakra jellemzőek a kisebb sérülések: vágások, zúzódások. A nagy hőség a hipertóniásoknak okoz gondot. Az allergia viszont egyáltalán nem jellemző. A falu elég messze van a környező településektől. Elhelyezkedésénél fogva a járványok ritkán jutnak el hozzánk.

– Amennyiben Kárpátalján is felütné fejét az új típusú influenza, képesek lennének diagnosztizálni?

– Nem valószínű. A szakértelem meglenne hozzá, de a technikai felszereltség nem. Legfeljebb a tünetekről tudnánk következtetni a betegségre. Ilyenkor azonnal jelentenünk kell a járási Köjálnak és beutaljuk a járási kórházba a pácienst.

– Megfelelő a rendelő felszereltsége?

– A kárpátaljai szinthez képest igen. Tavaly a családorvosok megyei vetélkedőjén az első helyet nyerte el a rendelőm. Ez nem azt jelenti, hogy ne lenne mit fejleszteni rajta, de a környező falvak rendelőihez képest korszerűbbek vagyunk.

– Mire lenne leginkább szüksége?

– Leginkább egy EKG-berendezés kellene. Ezzel ki tudnánk szűrni a hipertóniás pácienseket és a szívkoszorúér-megbetegedéseket.

– A munkaerő terén mi a helyzet?

– Egy ilyen nagyságú településhez képest elegen vagyunk. Szerencsére nincs annyi páciens, hogy ne birkóznánk meg a feladattal.

Bálint István

újságíró-gyakornok

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó