2009. szeptember 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 126-127. (799-800.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Harmadik félidő" agyrázkódással

Az elmúlt hétvégén vidékünk futballpályáin és azokon túl is elharapództak az indulatok. A megyei labdarúgó-bajnokság hétvégi fordulójában két mérkőzést is félbe kellett szakítani, mivel a szurkolók közül többen beszaladtak a pályára, fenyegették a játékvezetőt és a vendégjátékosokat. Hasonló eset történt az ungvári járási másodosztályban is, ám itt a rendzavarást követően befejezték a mérkőzést, viszont pályán kívül folytatódott az önbíráskodás.

Az utóbbi években egyre kevesebb hír érkezett kirívó esetekről, ám kisebb rendbontások borzolták a kedélyeket. Most viszont már nem holmi kakaskodás, hanem igazi tömegverekedés történt. A Tiszasalamon–Nevicke ungvári járási másodosztályú bajnoki után a hazafelé tartó vendégcsapatot megtámadták.

A Tiszasalamon–Nevicke találkozón történt dulakodás és a Csap–Kijev autóút Szürte–Homok közti szakaszán kialakult tömegverekedés kapcsán nyomozás indult – tudtuk meg Ivan Rusznak alezredestől, az Ungvári járás rendőrkapitányától. – Folyamatban lévő ügyben konkrétumokat nem árulhatok el.

Annyit viszont igen, hogy vasárnap a délutáni órákban ismeretlen tettesek gépjárműveikkel eltorlaszolták az utat, megbénítva ezzel a forgalmat. Az ismeretlenek kirángatták autóikból a nevickei csapat tagjait és ütni-verni kezdték őket. Három személyt bordatöréssel, koponyatöréssel, koponyalebeny-sérüléssel, agyrázkódással korházba szállítottak. Kettőt még aznap hazaengedtek, egyikőjüket, súlyos sérülései miatt, további megfigyelésre benntartották. Mindent megteszünk, hogy pontot tegyünk az ügy végére és az elkövetők rács mögé kerüljenek – nyilatkozta lapunknak az alezredes.

Nem az első eset, hogy a nevickei gárda terrorjának esik áldozatául egy járási csapat – tudtuk meg a tiszasalamoni csapat egyik neve elhallgatását kérő játékosától. – Mind hazai, mind idegenbeli mérkőzéseik botrányba fulladnak. Az együttesek rettegve lépnek pályára ellenük, vagy messziről elkerülik a nevickei stadiont. A hétvégi fordulóban is a szokásos forgatókönyv játszódott le a pályán – folytatta informátorunk. – Durváskodtak, szabálytalankodtak, provokálták a balhét. Az egyik játékosnak a térdét rúgták szét, míg a másikat arcon ütötték. A játékvezető szemet hunyt a történtek fölött, amikor számon kértük, csupán annyit mondott: "Nem fogom megveretni magamat". Akkor szabadultak el végleg az indulatok, mikor a vendégek egyik fiatal tagja szidni kezdte a mi játékosunkat. Amikor az megunta és visszaszólt, a vendégek és a szurkolóik rátámadtak. Végül sikerült szétválasztani a dulakodókat, a vétlen focistát, akit alaposan helybenhagytak, kiállították, így úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább a mérkőzést. Jómagam is kaptam a szemem alá. Ám a nevickeiek kérésére tíz emberrel is befejeztük a találkozót. A 0–0-ás eredménnyel záruló meccs után mindenki elment. Nem tudjuk, mi történt a hazafelé vezető úton, tőlünk nem követte őket senki. Nem forraltunk bosszút – idézte fel az eseményeket a tiszasalamoni játékos.

Megkerestük a másik felet is. Olekszandr Csundak, Nevicke polgármestere és a csapat egyik oszlopos tagja szerint nem haragszanak a tiszasalamoni csapatra.

– Néhány játékos viselkedése nem volt focipályára való. A találkozón egyikük mindenféle indok nélkül megütötte a játékosunkat, miután dulakodás alakult ki. A rendbontó barátai beszaladtak a pályára. Miután lecsillapodtak a kedélyek, folytattuk és befejeztük a találkozót. Hazaindultunk, de már a téglási erdőnél vártak ránk. Akkor sikerült kereket oldanunk, viszont Szürte után leszorítottak minket az útról és közel huszonöten baseballütőkkel nekünk estek. Többen megsérültek, hárman korházba kerültek.

– Több járási csapat is panaszkodik az agresszív játékukra és viselkedésükre...

– Nem tagadom, agresszív focit játszunk, ám a szabályokat betartjuk. A csapat száz százalékban nevickei, nincsenek légiósaink, akik féltenék a testi épségüket. Minden egyes labdáért küzdenek, és kiállnak a másikért, hisz itt mindenki barát, testvér, koma. Ha ez másoknak nem tetszik, akkor nincs keresnivalójuk a pályán.

Az ungvári járási labdarúgó-szövetség hétfői ülésén arról döntött, hogy a tiszasalamoni csapat soron következő két hazai mérkőzését semleges helyszínen kell lejátszani, valamint 1000 hrivnyára büntetette a klubot – tudtuk meg Ruszlan Fedaktól, a szövetség elnökétől.

– További 1000 hrivnya büntetést róttunk ki a provokáló tiszasalamoni játékosra és ez év végéig eltiltottuk. A történtekről meghallgattuk a játékvezetőt és a nevickei csapat képviselőjét, viszont a salamoniak közül nem jelent meg senki. Nem az első eset, hogy gondok akadnak a nevickei csapat háza táján. Tavaly már felmerült a szövetség ülésén, hogy kizárjuk az alakulatot a járási bajnokságból, ám akkor ezt sokan nem támogatták. Köztudott, hogy agresszívak, megfélemlítik az ellenfelet. Amennyiben felmerülnek újabb tények, és miután a tiszasalamoni csapat képviselőit is meghallgattuk, újratárgyaljuk az esetet, és akár új döntés is születhet. Ami viszont a focipályán kívül történt, az már a rendőrség hatáskörébe tartozik – nyilatkozta az elnök.

A hétvégén két incidens is történt a megyei pontvadászatban, mindkét esetben több szurkoló beszaladt a pályára, és kavarodás, lökdösődés alakult ki. Az FK Borzsava – Munkácsi FC találkozó 88. percében a vendégszurkolók táborából egy pillepalackot dobtak a pályára. Ezután rohant be a játéktérre a vendégek egyik kispadon ülő játékosa és követelte a bírótól, hogy fújja le a találkozót. Viszont a hazai szurkolók beözönlése végett nem folytatódott a játék. Hasonló jelenetek játszódtak le a Pisztraházai Meteor – Técsői FC mérkőzésen. Itt ugyan sikerült a hazai szurkolókat lecsillapítani, viszont a vendégek nem vállalták a folytatást.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó