2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nyert a Zaki, Gamula mégis repül!

Végre-valahára megtört a jég! Az élvonalban zsinórban lejátszott 24 sikertelen mérkőzés után győzni tudott az FK Zakarpattya. Ráadásul az öt forduló után még veretlen, a meccs előtt a dobogótól csupán egy pontra lévő Arszenal Kijevet sikerült két vállra fektetniük a szép játékkal ugyan adós maradó, de minden idegszálukkal nyerni akaró ungvári futballistáknak.

A szezont öt zakóval kezdő Zakarpattya háza táján a meccs előtti napokban szárnyra kelt, amennyiben most is az ellenfél zsebébe vándorol a három pont, alighanem végleg csomagolnia kell Igor Gamula vezetőedzőnek, akinek a családja egyébként Oroszországban él. A sajtótájékoztatókon történő kirohanásairól is elhíresült mester a fővárosi Arszenal ellen az elmúlt találkozókhoz képest két meglepő húzással állt elő: ezúttal a kezdőbe állította a meccs másnapján 25. születésnapját ünneplő ungvári nevelésű Mikuljakot, viszont kihagyta onnan a nigériai Nevuchét, akinek a múlt héten komoly magánéleti problémái adódtak, s helyére Davidovot állította. Utólag elmondhatjuk, remek húzás volt, hiszen a tavalyi szezon legjobb hazai gólvágóját helyettesítő Davidov nyerőembernek bizonyult. Igaz ugyan, hogy a 24. percben ajtó-ablak helyzetben a Dinamo Kijev és a válogatott korábbi kapusát, Revát találta telibe, de alig több mint tíz perccel később egy szöglet utáni akcióból éppen ő juttatta vezetéshez a házigazdákat. S szűk tíz perccel a vége előtt ismét nagyot alkotott, amikor Szitnik átadásával remek ütemben lépett ki a kijevi védők között, s a kétségbeesett Reva csak szabálytalanság árán tudta megakadályozni őt a gólszerzésben. Az esetért megítélt büntetőt a Zakarpattya igen technikás és agilis argentin játékosa, Ruben Gomes lőtte a jobb alsóba az egyébként jó irányba mozduló Jescsenko mellett, aki mezőnyjátékos létére kénytelen volt a gólvonalra állni a kiállított Reva helyett. A két hazai gól között a vendégek részéről Guszev is betalált, így a szó szoros értelmében aranyat, valamint edzőmarasztalást ért Davidov esése, no és legfőképp az értékesített tizenegyes.

Jól jelzi a Zakarpattya sikerének értékét, hogy a játékosként KEK-győztes, Eb-ezüstérmes és a Juventust is megjárt Olekszandr Zavarov irányította katonacsapat kezdőjében hat olyan játékos kapott helyet, aki nemrégiben még az ország egyik legjobb alakulatát, a Dnyiprót erősítette, s közülük többen is – a már említett kapuson túl Vorobej vagy éppen Sersun – jó pár alkalommal öltöttek magukra válogatott szerelést.

Az élvonalbeli győzelem ízét közel két év után ismét megízlelő együttesünk most szusszanhat egy kicsit, hisz a közelgő vb-selejtezők miatt a bajnokság csak szeptember 19-én folytatódik, amikor az Obolonyhoz látogatunk. Addig azonban még erősödhet a keretünk, információink szerint ugyanis aránylag jegyzett játékosok kerülhetnek hozzánk, köztük a Dinamótól az a Pavlo Kszjonz, aki már játszott itt, s a nyári felkészülés során is arról volt szó, hogy ismét Zaki-dresszt ölt. Rajta kívül Ungváron folytathatja az Európa Ligától búcsúzni kényszerülő Metalisztból Posztupalenko és a szerb Trisovic, valamint a most legyőzött Arszenalból Bito.

Az ungvári állomáshelyét egy időre biztosan meghosszabbító Gamula pedig mégis repül. De azért nem az állásából, hanem Ungvárról Kijevbe, majd onnan Moszkvába a rég látott családjához. Elmondása szerint futballistái is kapnak pár nap szabadságot, hogy aztán megújult erővel folytathassák a kiesés elleni harcot, amihez remélhetőleg önbizalmat ad ez az igen régóta óhajtott siker.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó