2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vizsgáztak a vendéglátók

Vizsgával zárult Eszenyben a Micz bán Hagyományőrző Társaság által szervezett tanfolyam, melyen a falusi vendéglátáshoz szükséges tudnivalókat sajátíthatták el a jelentkezők. A háromtagú magyarországi vizsgabizottság, amelynek tagja volt dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke, Petykó Csilla, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára és Krivács Róbert vállalkozó, a helyi klubban mérte fel a résztvevők elméleti felkészültségét.

A vizsgáztatók nemcsak megtekintették, hanem alaposan ki is kérdezték a hímzések, gyöngyfűzések, terítők, pokrócok, seprűk, méhviasz-gyertyák, csuhéból fonott tárgyak elkészítésének módjait, s elemezték a kulináris tudást is. Az asztalok roskadoztak az ínyencségek alatt. A szigorú ítészek nem csupán az ételek – sült csirke, halászlé, lecsó, borscs, sóskaleves, sült csülök, palacsinta, töltött káposzta, sült kakas, eszenyi torta stb. – ízét, hanem a felszolgálás módját is kivesézték.

– A falusi turizmusban van fantázia, és remélem, kiegészíti a nyugdíjamat – magyarázza Bátyko Ella, a tanfolyam egyik résztvevője. – 4-5 személy részére már most biztosítani tudom a szállást, ellátást. A hagyományos magyar ételek – gulyásleves, palacsinta, nyögő stb. – mellett a ruszin konyha remekeit – borscsot, pelmenyit – is megkóstolhatják a hozzám érkezők. S már csak azért is érdemes belevágnom, mert a vendégeknek el tudom adni a hímzett, horgolt terítőket.

A bizottság döntése értelmében valamennyi vizsgázó sikeresen helytállt a megmérettetésen. Dr. Hanusz Árpád lapunk kérdésére kifejtette: az elméleti tudás némi kívánnivalót hagyott maga után, mivel a háziasszonyok bizonyos ismereteket még nem sajátítottak el. Viszont nagy gondot fordítottak a tálalásra, s tudnak vendéget fogadni.

– 54-en kezdték a tanfolyamot, 38-an jutottak el a vizsgáig, és szereznek tanúsítványt – hangsúlyozta a FATOSZ alelnöke.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó