2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Aki vetett, jól aratott

Bár a tavasz kezdetén viharokkal és jégesővel is riogatta az időjárás Kárpátalja mezőgazdászait, de végül meggondolta magát, megkegyelmezett nekik, s így a vártnál és a tavalyinál is több gabona került a megye magtáraiba. Az összesített adatok szerint szemesekből közel negyvenháromezer hektáron 130768 tonna termett az idén, az elmúlt évi 119 452 tonnával szemben, amit tavaly közel negyvennyolcezer hektárról arattak le. Ez mintegy tízszázalékos növekedésnek, illetve 30,5 mázsás hektáronkénti átlagtermésnek felel meg, mondta el lapunknak Nagy István, a megyei mezőgazdasági főosztály helyettes vezetője. Ezen belül a mezőgazdasági egyesülések tizenhétezer hektáron termesztettek szemeseket és 27,7 mázsás átlagot értek el a tavalyi 27,9 mázsával szemben. A vetésterület akkor megközelítette a tizenhatezer hektárt.

A főosztályvezető-helyettes szerint egyetlen szépséghibája van a dolognak, mégpedig az, hogy a fentebb említett mennyiség jelentős hányada gyenge minőségű, azaz nem piacképes, külföldre nem adható el, sőt, kenyérnek is legfeljebb a harminc százaléka jó, a többi csak takarmányként hasznosítható.

A megyében learatott több mint százharmincezer tonna gabona egyelőre a raktárakban vár további sorsára. Központi tárolóhelyet idén sem létesítettek, minden mezőgazdasági egyesülés, illetve magángazda úgy oldotta meg a kérdést, ahogy tudta, de megoldotta, tárolási panaszok nem érkeztek a főosztály címére.

A legjobb eredményt a Munkácsi és az Ungvári járás gabonatermesztői érték el, hektáronként 34,2, illetve 33,3 mázsát takarítottak be. Mennyiségileg is az Ungvári járás jár az élen, ahol több mint harminchatezer tonna gabona termett az idén. Őket a Munkácsi és a Beregszászi járás követi 33122, illetve 31736 tonnával.

Búzából is több van, mint az elmúlt évben, a többlet meghaladja a kilencezer tonnát. Tavaly 92603 tonna búza került raktárba Kárpátalján, az idén 101416 tonna. Az átlagtermés a hektáronkénti 31 mázsáról, 31,6-re nőtt. A legjobb termés az Ungvári és a Munkácsi járásban született, egy hektár 34,5 és 34,8 mázsát fizetett.

A zab esetében azonban némi visszaesés tapasztalható, mind a vetésterületet, mind a termés mennyiségét illetően. A tavalyi 3262 hektár helyett a megyében az idén csak 2346 hektáron vetettek zabot, ami egyben indokolja is, hogy a tavalyinál kevesebb, 5249 helyett 5219 tonna termett. Az átlag viszont értelemszerűen magasabb: 21,6 helyett 22,2 mázsa hektáronként.

Az árpánál viszont fordított a helyzet. Több termett. A tavalyi 21213 helyett 22162 tonna, ami azonban az elmúlt évi 29,3-del szemben csak 28,6 mázsás közepes hozamnak felel meg. A legjobb mutatókkal a Munkácsi járás árpatermesztői rendelkeznek, akik a maguk 35,5 mázsás hektáronkénti átlagtermésükkel magasan megelőzik a többieket.

A viszonylagosan jó idei eredményekkel mégsem lehetünk teljes mértékben elégedettek, szűrte le a konzekvenciát Nagy István, hiszen szinte mindegyik gabonafajtánál csökkent a vetésterület, ami azt jelenti, hogy vidékünkön is egyre több gazdálkodó kerül nehéz helyzetbe, ami mindenekelőtt annak tudható be, hogy az állattenyésztéssel szemben ebben az ágazatban nem létezik állami támogatás, holott köztudott, hogy a mezőgazdaság állami dotáció hiányában sehol a világon nem tud eredményes lenni.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó