2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tiszacsoma templomot szentelt

Nagy napra virradtak a kis beregszászi járási település, Tiszacsoma lakosai. Tizenöt évet kellett várniuk arra, hogy az alapkőletételt követően végre felszentelhessék a helyi görög katolikus templomot. Kárpátalja szinte minden településéről érkeztek hívek és zarándokok, hogy a csomaiakkal együtt ünnepeljenek.

A rendezvény az oltár és a templom belsejének megszentelésével kezdődött. Isten házában Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, Udvardy György, esztergom-budapesti segédpüspök mellett határon innen és túlról érkezett papok imádkoztak.

A Szent Liturgia után Milan Sasik mondott köszönetet elsőként Szabó Konstantin atyának, aki annak idején a templom alapkőletételét sürgette, és az építkezést elkezdte, majd Demkó Ferenc jelenlegi parochusnak, aki befejezte azt.

– A templomot a Jézus Krisztus színeváltozásának ünnepe tiszteletére, valamint Szent István király emlékére szenteltük fel. A szentély nagy, és remélem, a görög katolikus egyház sok híve dönt majd úgy, hogy itt dicséri az Urat – mondta a püspök.

Bacskai József, a Beregszászi Konzulátus főkonzulja felolvasta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkárának levelét, majd Csizmár Béla, a járási tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez.

– Augusztus 29-e mind egyházi, mind pedig történelmi szempontból eddig a gyászt hordozta, hiszen ezen a napon fejezték le Keresztelő Szent Jánost, s a magyar történelem számos gyászos eseménye, a mohácsi csata, Buda elfoglalása a törökök által kötődik hozzá. Mégis, úgy hiszem, hogy a kárpátaljai magyar kalendáriumba ez a nap a továbbiakban ünnepként kerül be. Egy olyan napként, amely az egyik legnagyobb görög katolikus magyar közösség ünnepe lett – emelte ki köszöntőjében Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Demkó Ferenc helyi parochus köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a templom felépülését, elsősorban a Miniszterelnöki Hivatalnak.

A rendezvény a templomtól néhány méterre található honfoglalási emlékparkban folytatódott.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó