2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hat évtized képekben

Az Uzshorod Galériában nyílt meg a hatvanéves, műépítészként induló, ám később egyre inkább a szívéhez még közelebb álló festészet szerteágazó és gyakorta rejtelmes világába át-átvándorló Klisza János jubileumi tárlata.

Az elmúlt évek során a legnevesebb kárpátaljai alkotók – festők és iparművészek – bemutatóinak otthont adó galéria falai ezúttal a hatodik ikszét betöltő művész festményeivel, a terem pedig az őt köszöntő, városi és megyei kulturális intézmények képviselőivel, pályatársak, barátok és ismerősök népes táborával telt meg.

A protokoll-köszöntőket a szívhez szólóbbak követték, amelyek egyértelműen sugallták, hogy a művész is ember, neki is több a hétköznapja, mint a jubileumi pillanata. Amikor letisztult gondolatait vászonra veti, igyekszik környezete számára érdekest, valóban maradandót alkotni.

Egyik legkedvesebb gyermekkori barátja és pályatársa, Hanzel József építész felelevenítette a Kijevi Állami Képzőművészeti Főiskolán eltöltött évek felejthetetlen mozzanatait, az ifjúkori csínytevéseket. Elmondta, hogy az alkotómunkával eltelt évtizedek például szolgálhatnak mások számára is. Pályafutásuk emlékezetes pillanatait említette a Huszton élő Hajdu László, majd Volodimir Mikita, Ukrajna érdemes művésze, az ungvári festőművészek doyenje lépett a mikrofon elé:

– Régóta figyelemmel kísérem Klisza János munkásságát – kezdte. – Jellemző, hogy többnyire sötét tónusokat használ, képeiről mégsem a szomorúság árad, hanem az adott miliő, az állapot, amely bizony sokszor keserű, de tény. Eredetileg építész, ám képein a geometria legfeljebb a megrajzolt faházak gerendáin és tetőin, s az előttük húzódó tornácok alakzatain érhető tetten. Munkái nem próbálkozások, hanem egy érett festő hitvallása. Mondom ezt annak ellenére, hogy saját tapasztalatomból tudom, az igazi alkotómunka hatvan év után kezdődik.

– Mit mondhatok erre? – kérdez vissza az ünnepelt, a Kárpátaljai Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület egyik alapító tagja. – Egy tapasztalt ember tanácsát illik megfogadni. Ezután még többet festek majd. S már tudom is, hogy mit. Az utóbbi időben rendkívül felkeltették érdeklődésemet a modern irányzatok. Elsősorban a spanyol Salvador Dali, aki véleményem szerint csodálatos ember, fantasztikus képességekkel rendelkező művész volt. Nem túlzok, teljesen a hatása alá kerültem. Lehet, hogy hatvan év után nálam is egy új, még termékenyebb korszak következik? Remélem, hogy azok, akik eljöttek erre a tárlatra, és akiknek ezért nagyon hálás vagyok, a jövőben sem csalódnak majd bennem.

Klisza János kiállítása még közel két hétig tart nyitva az Uzshorod Galériában. Munkásságáról további részleteket az Élet-Jel közművelődési magazin napokban megjelenő augusztusi számából tudhat meg a tisztelt olvasó.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó