2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Új tanév – még több gond?

Komoly gondok vannak a nemzetiségi iskolák számára készülő könyvek kiadása terén, s emiatt a tanárok sok tantárgyat kénytelenek lesznek ukrán nyelvű tankönyvekből oktatni. Milyen reményekkel indulnak neki az új tanévnek az érintettek?

Ambrus Pál iskolaigazgató (Técső):

– Most jövök egy igazgatói tanácskozásról, ahol egyenesen a tudtunkra adták, hogy ne is számítsunk új magyar nyelvű tankönyvekre. Taneszközöket és tanszereket is csak az anyaországi szórványprogram keretében tudunk beszerezni. A nagytatarozást sem fejeztük be.

– Mennyire érzi veszélyben a szórványoktatást?

– Nem tartok tőle, hogy nem lesz elegendő diákunk. Líceumunk az egyedüli garancia arra, hogy a Felső-Tisza vidéken érettségihez jussanak a fiatalok. Épp ezért pályázat útján belekezdtünk a tanintézmény bővítésébe, melyben szaktantermek, újabb kollégiumi szobák és az utánpótlásunkat biztosító magyar óvoda kapna elhelyezést.

Alexi Katalin könyvelő (Oroszmező):

– Kisfiam, Márk a Tiszaújhelyi Általános Iskola hetedikes tanulója. Eddig sem volt könnyű magyar iskolában taníttatni a gyereket, de úgy néz ki, az idén nemhogy megoldódnának, még tornyosulnak a problémák. A hetedikes gyerek, fordítás hiányában, nem kaphatja meg magyarul az új Biológia, Földrajz és Ukrajna története tankönyveket. Az emelt szintű érettségin senkit sem érdekel majd, miért hiányos a tudása. Felfoghatjuk úgy is, hogy ez államunk újabb lépése afelé, hogy a magyar gyerek ne nyerhessen felvételt a felsőfokú intézményekbe. Ehhez csak annak van joga, aki ukrán iskolába jár?...

M. T.–H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó