2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Erősödik a szórvány – gyengül a tömb

Ma Kárpátalja 711 középiskolájában, 13 gimnáziumában, 13 líceumában és 36 bentlakásos iskolájában 974 osztályban 14754 elsősnek szólal meg a csengő. Mint arról Mihajlo Motilcsak, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetője tájékoztatta lapunkat, ez mintegy 300 fővel több, mint az előző évben.

Csapon a két középiskolának 86 új tanulója van. Ebből 32 a 2. Számú Széchenyi István Középiskolában fog tanulni. A múlt évi 1304-gyel szemben Ungváron 1320-an mennek első osztályba. Közülük 48-an a Dayka Gábor Középiskola tanulói.

A főosztályvezető elmondta, hogy a számok nem véglegesek. Az pedig, hogy a magyar iskolákban hány gyerek kezdi meg tanulmányait, egyelőre nem ismert. Beregszászban 37-tel nőtt, a járásban viszont tizenkettővel csökkent a hatodik életévüket betöltöttek száma. Nem így a Nagyszőlősi járásban, ahol mintegy százzal több az elsős, mint a múlt évben.

Villámfelmérésünk eredménye is felemás képet mutat. Panaszkodnak a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában, mert náluk igencsak érződik az ukrán oktatáspolitikában végbemenő, számunkra kedvezőtlen változások hatása. A tanintézményben a múlt évben 40 elsős volt, az idén pedig mindössze 26.

Az ungvári járási Szürtében 24 elsős van, számuk megoszlik az ukrán és a magyar tannyelvű osztályok között. A Palágykomoróci Általános Iskolában heten kezdik az első osztályt, tudtuk meg Béres Katalin igazgatónőtől. Tanárhiány egyelőre nincs, viszont a tankönyvekből nem készült el mindegyik a tanévkezdésre. A Homoki Általános Iskolában Erdő Katalin tanítónő ma tíz hatévest vezet be a tantermekbe, jelentős hányaduk roma nemzetiségű. A kétnyelvű tanintézetben emellett kilencen lesznek az ukrán első osztályban. A Nagydobronyi Középiskolába 72 elsőst várnak, tájékoztatta lapunkat Kántor József. Az igazgató elmondta, hogy ebből három magyar osztály indul, illetve öt gyerekkel egy ukrán is.

A Beregszászi járás több középiskolájában amiatt panaszkodtak, hogy romlott a helyzet. Gáton az idén az előző évhez hasonlóan 39 magyar elsős van. Mezőkaszonyban pedig ismét két magyar osztály indul összesen 32 gyerekkel. Sárosorosziban 9, a Nagyberegi Középiskolában 25 kis nebuló lesz a magyar osztályban és 23 az ukrán csoportban, nyilatkozta Géczy Tihamér igazgató. Nagymuzsalyban hatan lesznek a magyar csoportban és 10-en az ukrán első osztályban.

A nagyszőlősi járási Salánki Középiskola két tannyelvű. Dracsku Mária titkárnő tájékoztatása szerint a magyar és ukrán első osztályokban 18-18 kisdiák lesz. A Péterfalvai Középiskolában 19 hatéves kezdte meg a tanévet, mondta Borbély Ferenc igazgató.

A Munkácsi Járási Derceni Középiskolában 35 elsőssel indult a tanév.

Örömteli változásokról számolt be lapunknak Ambrus Pál, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnökségi tagja. A Técsői Református Líceum igazgatója elmondta, hogy a Felső-Tisza-vidék minden magyarlakta településén indulnak első osztályok. Külön öröm, hogy Huszton és Gyertyánligeten is, ahol a múlt évben érdeklődés hiányában nem indult első osztály, sok szülő döntött úgy, hogy magyar iskolába íratja gyermekét. Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskolában 19 hatéves kezdi a tanévet, tudtuk meg Benedek Imre igazgatótól. Kőrösmezőn 15, Rahón 10 magyar gyereket írattak be az első osztályba.

A hagyományokhoz híven idén is megtartották a pedagógusok tanévkezdő nagygyűlését. Az elmúlt tanév eredményeiről és az iskolakezdésről Mihajlo Motilcsak, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetője tartott beszámolót. Kiemelte: a korábbi évekhez viszonyítva a megye oktatási intézményeire több pénzt tudtak fordítani. Míg tavaly mindössze egymilliárd 155 millió hrivnya jutott ilyen célra, idén már egymilliárd 307 millió hrivnyából gazdálkodtak.

Az elmúlt két évben megyénkben huszonegy új iskolát avattak, húzta alá Motilcsak, melyek több mint négyezer tanulói helyet biztosítanak. Az oktatási intézmények egyúttal új bútorokat, módszertani eszközöket, laborfelszereléseket és komputerosztályokat is kaptak. A tervek szerint még idén újabb hat iskola és két óvoda kerül átadásra. Külön említést érdemel az "Iskolabusz" program, amelyet a megyei költségvetés finanszíroz. Ennek keretében tanintézeteink újabb közlekedési eszközökkel gyarapodnak. Ugyanakkor vannak olyan járások, mint például a Técsői vagy az Ökörmezői, ahol a helyi önkormányzat a saját költségvetéséből biztosítja a gyerekek utaztatását.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó