2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Gyászszobor a nyelvtörvénynek

Gyászszobrot kapott a dél-szlovákiai Csicsón a szlovák államnyelvtörvény. A monumentális faszobrot, amely a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó jogszabály elleni tiltakozás jelképe, vasárnap délután avatták fel – írja a Felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál. A szobrot kedden Dunaszerdahelyen a szlovákiai magyaroknak a nyelvtörvény elleni országos tiltakozó nagygyűlésén is bemutatják. A több mint kétméteres műalkotás ötletgazdája Farkas Attila, budapesti alkotóművész, a kivitelezést pedig a csicsói fafaragók vállalták. A műalkotás a falu szoborparkjában fog állni. Az ünnepi szoboravatáson több százan vettek részt, beszédet Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke mondott. "A felvidéki magyarságot gúzsba akarják kötni, el akarják némítani, és ezt nem engedhetjük! Ez a szobor üzenete" – hangzott el Csicsón.

Megújul a nagyváradi vár

Júniusban írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében európai uniós támogatásból fogják felújítani a nagyváradi várat. A felújításához szükséges összeg meghaladja a nyolc és fél millió eurót, ebből több mint 6 milliót a 2007–2013-as regionális fejlesztési programból finanszíroznak majd, a fennmaradó összeget pedig a nagyváradi önkormányzat állja. Azt szeretnék, ha a felújítást követően a nagyváradi vár bekerülne az európai turisztikai körforgásba, s nemcsak a város, hanem Bihar megye egyik fő attrakciójává válna.

Levélben az összevonások ellen

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ellenzi a 15 főn aluli kisebbségi osztályok összevonását. Augusztus elején Zarko Obradovic oktatási miniszter ésszerűsítési intézkedéseket jelentett be az általános iskolákban, aminek értelmében a 15 főnél kisebb létszámú nemzeti kisebbségi osztályokat össze kell vonni. A nemzeti tanács úgy véli, hogy ez az intézkedés számos magyar osztályt és iskolát veszélyeztet, ezért az MNT levelet küldött a Tartományi Oktatási Titkárságnak, amelyben ellenzik a javaslatot, jelentette a Szabadkai Rádió.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó