2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tudás és hatalom

Ma Kárpátalja 711 iskolájában, közte 99 magyar tanintézetben szólalt meg az első csengő. A megye több mint 160000 tanulója – köztük 14754 hatéves – ül be az iskolapadba. A statisztikákból az is kiderül, hogy mintegy háromszázzal több apróság toporog idén a tudás kapuja előtt, mint tavaly. Mégsem tudok tiszta szívből örülni ennek a számadatnak, mert amikor tegnap körbetelefonáltam néhány magyar iskolát, bizony igencsak lehangoló adatokat kaptam az iskolaigazgatóktól, tanügyi felelősöktől.

A magyar elsősök száma, sajnos, még az ezret sem éri el. És nemcsak azért, mert hat évvel ezelőtt kevesebb magyar édesanya vállalkozott a gyermekszülésre. Sokkal elszomorítóbb, hogy a szülők egy bizonyos hányada megrettent az oktatási tárca vezetőjének átgondolatlan rendeleteitől és inkább ukrán iskolába íratta csemetéjét. Mint édesanya, üzenem mindenkinek, aki így döntött, hibát követett el. Bizonyított tény: csak az anyanyelven megszerzett tudás a valódi érték.

A jegyzetíró mégsem lehet pesszimista ezen a gyönyörű kora őszi napon. Valami szépet, valami biztatót illik kivonnia a leendő elsősöknek. Hiszen szeptember 1-je egyben a tudás napja is. Nos, mindenekelőtt arra biztatnám őket, hogy tanuljanak szorgalmasan. Mert nincs annál szánalmasabb, ha valaki műveletlen, netán buta marad. Még akkor is, ha a mai világban nem sok becsülete és tisztelete van a tudásnak. Bár egy angol gondolkodó, bizonyos Francis Bacon közel háromszáz évvel ezelőtt már kimondta: a tudás – hatalom. Közhely, mégis leírom: amit az iskolában megtanulnak, soha senki sem veheti el tőlük. Hiszen a holnapi első osztályosokból válnak gyógyító orvosok, házainkat építő mérnökök, jogainkért kiálló ügyvédek és az unokáinkat nevelő pedagógusok. Példaként hadd hozzam fel azt a több mint száz magyar iskolát végzett diákot, akik idén szintén elsősök lettek nemzeti egyetemünkön. Ők is megszeppenve, de büszkén állnak ma a rektor tanévnyitó ünnepi beszéde alatt. Hiszen ami nekik sikerült, tizenkét év múlva megismétlődhet a mai hatévesekkel is. És hiszek benne, hogy a mostani magyar egyetemisták száma akkorra már megduplázódik...

Jövőre választások jönnek. Nemcsak elnöki, parlamenti is. A jelöltek között magyarok is szerepelnek majd. Biztosra veszem, hogy lesz közöttük olyan, komoly érdekérvényesítő tapasztalatokkal rendelkező személy, aki képviselői mandátummal a zsebében megsúghatja az illetékeseknek: egy miniszteri szék hatalommal jár ugyan, de – és most ismét a jó öreg Bacon bácsit idézem – a tudás is... A nemzeti közösségekhez tartozók tudása is.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó