2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre távolabb a NATO-tól
Baj esetén Kijev csak magára számíthatna

Nagyon úgy fest, ha katonai konfliktusba keveredne Ukrajna, csak magára számíthatna. Legalábbis ez körvonalazódik James Appathurai, az észak-atlanti katonai szövetség szóvivőjének minapi nyilatkozatából, ami után több ukrán politikus is azt feszegette, ezek után van-e még értelme komolyabb együttműködést remélni a brüsszeli szervezettől.

Az Észak-atlanti Tanács fentebb említett illetékese múlt heti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt találta mondani, hogy a NATO nem szándékszik katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, valamint segíteni területi biztonságának garantálását. A kérdés azután vetődött fel, hogy Kijev képviseletében Igor Szagacs, az ország NATO-ügyekben illetékes főképviselője, valamint Anders Fogh Rasmussen, a szervezet főtitkára a múlt héten aláírta a felek közötti, különleges partnerségről szóló, 1997. július 9-én szignált megállapodás új kiegészítését. A szóban forgó dokumentum kibővítése elviekben lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy indokolt esetben haladéktalanul összehívja az Ukrajna–NATO bizottságot. Egy ilyen fórumon pedig az ukrán vezetés katonai segítségnyújtást kérhetne stratégiai partnerszervezetétől. Ezt a kiegészítést azonban rögtön éles kritikával illette Dmitrij Rogozin, Moszkva NATO-főképviselője.

James Appathurai Kijev számára igencsak kínos és kiábrándító kijelentése mellett nem mentek el szó nélkül az ukrán külügyminisztériumban és a parlamentben sem. Az Észak-atlanti Tanács képviselőjének szavait Vagyim Prisztajko elhamarkodottnak nevezte. Az ukrán diplomácia NATO-ügyekben illetékes különbizottságának helyettese leszögezte: Kijev igenis komolyan számít a szervezet hathatós segítségnyújtására baj esetén. Különben mi szükség van az együttműködésre, a különleges partnerségi státusra? – tette fel a kérdést.

Felháborodásának adott hangot a történtek miatt Olekszandr Kuzmuk is. A védelmi minisztérium egykori vezetője, a parlament illetékes bizottságának jelenlegi helyettese szerint a NATO-szóvivő kijelentése arról tanúskodik, miként is viszonyul a szervezet Ukrajnához, s hogy mire is számíthat az ország katonai konfliktus esetén. "Ezek után egyértelmű: országunknak semmi esélye a NATO-csatlakozásra" – mondta a Régiók Pártjának szakpolitikusa.

Részben a témához kapcsolódik, hogy a napokban Mikola Szergyuk, Odessza megye vezetője kijelentette: "Amennyiben holnap háború törne ki, Ukrajna kész magát megvédeni."

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó