2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csőd szélén táncol a NaftoGaz

Pénzügyi szakértők szerint a teljes csőd szélére sodródott az ukrán állami tulajdonú Naftogaz.

Amennyiben valóban bekövetkezik a fizetőképtelenség, nemcsak a hazai gázellátást fenyegetheti az összeomlás, hanem az orosz gáz európai szállításait is, ami akár az idei januári állapotokhoz képest is súlyosabb energiaellátási problémákhoz vezethet szerte a kontinensen.

A súlyos anyagi gondokkal küzdő állami részvénytársaságnak szeptember 30-ig több mint 500 millió dollárt kell visszafizetnie a még 2004-ben kibocsátott eurókötvények lejárta után. Csakhogy az állami gázszolgáltatónak nincs pénze a törlesztésre, hiszen veszteségesen üzemel a mamutcég. Ennek nagyon egyszerű oka van: az év elején a Gazprommal megkötött új szerződés igen hátrányos a legnagyobb hazai vállalat számára. Az oroszoktól ugyanis igen drágán, az egyik legmagasabb árfolyamon egész Európában, veszi a földgázt, amit aztán annak önköltségi ára alatt értékesít a belső piacon. A kieső részt pedig nem tudja pótolni a tranzitból befolyó összegből, miután a szállítás tarifája nem változott lényegesen az új kontraktusban.

Találgatások szerint a 250 ezer főt foglalkoztató Naftogaz életben tartása érdekében a kormány kénytelen lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelcsomagjának nemrég kiutalt harmadik részletéből fedezni a külföldi hitelezőkkel szembeni tartozást, csakhogy ez is csupán tűzoltás lenne, a valódi gondokat egyáltalán nem oldaná meg, sőt, végső soron csak tovább növelné a cég adósságát. Amennyiben viszont a Naftogaz csődöt jelentene, az még jobban gyengítené az egyébként is igen megrendült ukrán gazdaságot.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó