2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szeptemberi teendők a kertben

Hajlamosak vagyunk szomorúan konstatálni, hogy vége a nyárnak, azonban a kert ilyenkor pompázik csak igazán eleven színekben. Az időjárás hűvösebbé válik, a nappalok megrövidülnek: itt az ősz, az új teendők ideje. Hogy télen is jól érezzék magukat növényeink, lajstromba vettük a szükséges előkészületeket.

A bokrok alól szedjük ki a leveleket, mert míg nyáron a párolgás alatt jó szolgálatot tettek a földön heverő levélhalmok, ekkorra károsakká válnak, betegséghordózok. A gyomlálás kényes kérdés, mivel nem minden dudva haszontalan. Ilyenek például a tyúkhúr, a porcsin, a fekete nadálytő, a cickafark. Ezeket ne távolítsuk el, mert alapvető komposztnövények.

Az elvirágzott gumókat szedjük ki a földből, az elhervadt virágokat távolítsuk el és készítsük elő komposztnak. A magokat gyűjtsük be, szárítsuk meg és tároljuk hűvös helyen.

Magas és instabil növényeinket nem bántják a szeszélyes őszi szelek, ha kikötözzük őket. Ez vonatkozik a rózsák fiatal hajtásaira is.

A nyári meleg által kiégett, sérült gyeprészt távolítsuk el, ássuk fel és lazítsuk meg a talajt, nyírjuk rövidre a füvet. A tél beállta előtt mindenképpen trágyázzunk. A függő és kosaras növények jobban ki vannak téve a száradásnak. Ellenőrizzük gyakrabban a földjeiket.

A növényeknek sok vízre és tápanyagra van szükségük.

A fákról távolítsuk el az elhalt kérget, ezáltal megakadályozzuk, hogy a férgek ott teleljenek.

Ültessük el a tavasszal virágzó hagymásokat, lombhullató és tűlevelű fákat. Mire a telet elérjük, addigra stabil gyökérzetet tudnak növeszteni. Ilyen a tulipán, a gyöngyike, a bazsarózsa, a hóvirág, a hófényvirág, a kékvirágú szakállvirág, a liliom, az írisz, a jácint, a kék csillagvirág, a nárcisz, a préri gyertya stb.

Az ültetés egy olyan procedúra, amely a növény egész élettartamát meghatározza. Ügyelnünk kell arra, hogy fák esetében mekkora gödröt ásunk, hogy megcseréljük-e a fel- és az altalajt. A fölösleges gyomokat, követ, törmeléket távolítsuk el a földből, tegyünk mű- vagy istállótrágyát a tő alá. Mind a laza, mind a kötött talajt feljavítja a tőzeg. A gödröt érdemes napokig levegőztetni, majd visszatemetni, hogy összeálljon a föld.

Ugyanez vonatkozik hagymás növényeinkre, ahol a hagymáknak fajukra való tekintettel kell megfelelően mély gödröcskét ásni. Hét-nyolc centiméternél mélyebbre ültessük például a hóvirágot, de ennél is mélyebbre, akár húsz centiméterre a napot kedvelő jácintot.

Megelőzvén a "színtelen" téli kert egyhangúságát, már most ültessen díszkáposztát, illetve bogyós cserjéket. Az árvácska enyhe tél idején is virágzik.

Elkezdhetjük a gyümölcsfák ültetését is.

A kapor vetésével azonban várhatunk a hónap végéig.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó