2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fesztiváloztak a Szinevér-i tónál

Borongós, hűvös idő fogadta azt a több ezer érdeklődőt, aki vasárnap felkereste a Szinevér-i tónál szervezett, a Pásztorkürtök Szinevérre hívnak elnevezésű fesztivált. A kilátogatókat azonban kárpótolta a gyönyörű, lenyűgöző táj. A nyári szárazság miatt jócskán összezsugorodott tengerszem partján felállított színpadon folklóregyüttesek, szólisták és könnyűzenei előadók váltották egymást. A külföldi turisták körében is nagy népszerűségnek örvendő hagyományos fesztivál keretein belül ezúttal a családi szeretetet nélkülözni kényszerülő, nehéz sorsú, elhagyott gyermekek számára szerveztek gyűjtést.

Veszélyben a Nidan+ és Társai

Bírósági hírforrás szerint csődhelyzetbe került a gyümölcsleveket palackozó beregszászi Nidan+ vállalat. Az egykoron szebb napokat látott gyár 2009 első felét 35,5 millió hrivnya veszteséggel zárta. Bajok vannak a termékek értékesítésével is, a bevételek harmincnégy százalékkal estek vissza az idén. A cég az FMG (Fruit Master Group) Holding kötelékébe tartozik, ám az anyavállalat semmit nem tesz a megmentéséért. Az Ukrainszki Novini szerint a Holdinghoz tartozó másik két beregszászi vállalat, a Kotnar és a Bereg Foods is hasonlóan nehéz helyzetbe került.

Súlyos alkoholmérgezés

Mérgezési tünetekkel, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba Beregszászon egy harmincnyolc éves férfit. Azt már a kórház által értesített rendőrök derítették ki, hogy az illető ismeretlen eredetű, emberi fogyasztásra alkalmatlan szeszes italt ivott és az okozta a súlyos rosszullétet.

Ökumenikus nagytalálkozó

A testvéri közösségvállalás jegyében Ökumenikus Nagytalálkozót tartottak a szegedi Dómban. A Kárpát-medence magyar egyházainak képviselői, európai, hazai és határon túli politikusok a szlovákiai államnyelvtörvény ellen tiltakoztak. A XXI. században nincs helye hátrányos megkülönböztetésnek etnikai, nyelvi, vallási alapon, hangsúlyozták a szervezők.

A zárónyilatkozat szerint a szegedi Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozó résztvevői, egyházi, polgári és politikai képviseletei nyilatkozatot fogadtak el, amely idézi Jerzy Buzek európai parlamenti elnököt, aki szerint a törvény nemcsak a magyaroknak árt, hanem az európai integráció szellemiségének és a demokrácia elvének is, s így már nem csupán szlovák–magyar ügy.

A találkozó résztvevői ugyancsak az európai közösség elé utalják a másik uniós tagország, Románia magyarságának emberi és kisebbségi jogi sérelmeit is, többek között a csángómagyarok erőltetett asszimilációjának és a készülő diszkriminatív tanügyi törvénynek a kérdését, továbbá a szerbiai magyarveréseknek, valamint az ukrajnai kisebbségi oktatás módszeres elsorvasztásának az ügyét is.

Lelkészcsaládok csendesnapja

Az Ungi Egyházmegyében immár hagyománnyá vált a lelkészcsaládok évenkénti csendesnapja.

Balogh Attila esperes kezdeményezésére az idén is szívesen megjelentek a megye lelkészei, lelkészfeleségei, valamint a gyermekek a Ráti Sion Központban.

A csendesnap szerves része, hogy a lelkészek maguk készítenek el a társaság számára néhány fogást. Héder János főjegyző, ungvári lelkipásztor, valamint Szimkovics Tibor ráti és minaji beosztott lelkész vállalták a bográcsgulyás elkészítését, Balogh János tiszteletes pedig saslikot sütött.

Felnőtt konfirmáció Újbátyúban

Ünnepi istentiszteletre, illetve az első felnőtt konfirmációra hívogatta a harangszó a híveket az újbátyúi református templomba, amelyen Barta Ferenc segédlelkész hirdette Isten igéjét.

13 felnőtt – 3 férfi és 10 nő – vállalkozott arra, hogy Isten és a gyülekezet előtt tegyen fogadalmat arról, hogy Jézus Krisztus igaz követője kíván lenni. A nyilvános hitvallás után énekszóban tettek bizonyságot hitükről. A konfirmáltakat elsőként a gyülekezet gondnoka, Demjén Miklós köszöntötte, aki egyben a konfirmandusok sorát is gyarapította, akik között a legidősebb 57, a legfiatalabb pedig 17 éves volt. A konfirmációra, csakúgy, mint a fiatalok, kátéórák keretein belül készültek fel, melyeket kezdetben Nagy János, az idén pedig Barta Ferenc lelkészek tartottak.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó