2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fesztiválok, falunapok megyeszerte
Lekvárfőzés Mezőgecsében

A Mezőgecsei Községi Tanács, a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, valamint a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivált. A versenyre négy csapat nevezett be, melyek résztvevőit és a megjelenteket Mester András, a falu polgármestere köszöntötte. Elmondása szerint az idei megmérettetésnek az a különlegessége, hogy az egyik benevezett csapat a nagyszőlősi járási Csernáról érkezett, és somlekvárt készítenek.

Miközben javában folyt a kavarás és sütés-főzés, a színpad is benépesedett. A helyi ovisok, műkedvelők, mezővári, nagybégányi, nyírtéti, guti táncosok és énekesek léptek a közönség elé. A gecsei lányok között szépségversenyt rendeztek.

Az esti órákban csősztáncot járó fiatalok hívogattak a szép napot követő, hajnalig tartó mulatságra, melyen a Bózsár zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

Tiszahát kenyere

Augusztus utolsó vasárnapján már a reggeli órákban gyanús zsivajtól volt hangos a Tiszaháti Tájmúzeum udvara. Gazdasszonyok sürögtek-forogtak, ínycsiklandó finomságok illata töltötte meg a levegőt és a "beavatottak" – lényegében fél Ugocsa – jól tudták: Borbély Ida, a múzeum vezetője egy évnyi szervezést és tervezést követően megvalósította a település és egyáltalán az ugocsai falusi turizmus "nagy dobását". Létrejött az I. Tiszaháti Kukoricafesztivál.

Illyés István polgármester megnyitójában kitért arra, hogy a színmagyar falvak hogyan fogtak össze ukrán településekkel, hiszen a kukorica e táj minden lakójának a kenyeret jelentette valaha. Ennek fényében a Szülőföld Alap és a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány támogatásával olyan ünnepet álmodtak meg a szervezők, melyben komoly szerepet kaptak a kistarnai (Hizsa) és komjáti hagyományőrzők is.

Bacskai József beregszászi főkonzul a rendezvény kapcsán költői hasonlattal élve úgy fogalmazott, hogy mint gyökerek a fát, úgy kell mindennapjainkat táplálniuk a hagyományoknak. Ugyanakkor bevallotta, hogy saját olvasatában az I. Ugocsai Kukoricafesztivál csak látszólag szól erről a Közép-Amerikából hozzánk származott kultúrnövényről. Ez az ünnep sokkal inkább a kukorica mögött álló emberről szól. Az emberről, aki ősei tapasztalatát, tudását hasznosítva próbál boldogulni, ráadásul úgy, hogy kultúrájával, hagyományaival a szomszédjában élők mindennapjait is gazdagabbá teszi.

Anatolij Bazsura, a Nagyszőlősi Járási Mezőgazdasági Osztály vezetője racionális szemmel tekint e növényre. Az Ugocsában 8500 hektáron termesztett kukorica ma is az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék. Az osztályvezető büszkén említette, hogy az egykori külterjes fajtákat mára kiváló hibridek váltották fel, ráadásul Veres Attila gazdálkodó nemcsak termeli a kukoricát, hanem malomipari termékek formájában fel is dolgozza.

Az I. Ugocsai Kukoricafesztiválon az egész napos programsorozat ideje alatt megismerkedhettek e termék felhasználásának számtalan módjával, az errefelé tipikusan magyar éteknek számító málékásás töltött káposztától a hucul brinzás tokányig végigkóstolhatták a vidék szinte valamennyi vele készíthető ételét. A felesleges kalóriákat pedig letáncolhatták Kokas Károly és zenekara melódiáira, hiszen a Tiszahát legkiválóbb népzenészei fergeteges táncházzal zárták az első kukoricaünnepet.

Nagydobrony tizedszer ünnepelt

Tizedik alkalommal tartott falunapot Nagydobrony. A rendezvényen köszöntötte az egybegyűlteket Anatolij Csernicsenko, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás megbízott elnöke, Mackó István, a járási tanács alelnöke.

– Ilyen vendégszerető, hagyománytisztelő és -őrző község nem sok van Kárpátalján – emelte ki beszédében Kőszeghy Mária, hangsúlyozva az anyanyelv őrzésének és ápolásának fontosságát, különösen a mai időkben. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ungvári járási szervezetének elnöke a helyi óvoda vezetőinek átadta az országos szövetség ajándékait.

Balogh Tibor, a magyarországi Nyírbogdány polgármestere elmondta: az általa vezetett település az idén 790 éves, s az ünnepségre szeretettel várják a kárpátaljaiakat is. Kerekes Miklós, a másik testvértelepülés, Ajak vezetője köszöntőjében felidézte: a lakodalmas fesztiválon hatalmas sikert arattak a nagydobronyi hagyományőrzők. Ez is jelzi, hogy nem csak az üzleti szféra, hanem a kultúra terén is fontos a határon átnyúló együttműködés. Kiss Szabó Ferenc a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, illetve a kisvárdai tűzoltóság nevében bevetési ruhákat és sisakokat adott át Misák Sándornak, a nagydobronyi önkéntes tűzoltóosztag parancsnokának.

Szilvási Zoltán polgármester ünnepélyes megnyitója után a sport mellett kulturális programokra is sor került. A színpadon a Napsugár Óvoda, az Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon, a Nagydobronyi Kultúrház növendékei, a Hímes néptáncegyüttes és a járási kultúrház Rapszódia együttese szórakoztatta a publikumot.

Zászló- és címerszentelés

Koncháza történelmi zászlaját és címerét az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) közreműködésével, a Szülőföld Alap támogatásával készítették el. A történelmi szimbólumokat a falu napján Szanyi Béla, az UMDSZ járási szervezetének ügyvezető alelnöke, a járási tanács képviselője nyújtotta át a település vezetőinek, amelyeket az egyházak képviselői áldottak meg, illetve szenteltek fel. A program további részében a kultúráé és a sporté volt a főszerep.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó