2009. szeptember 1., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 125. (798.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A darázscsípés veszélyeiről

Ezekben a hónapokban vidékünk a mérges kígyók elszaporodásától és a marásaik veszélyeitől hangos. Ám a magánporták lakói tudják a legjobban, hogy egyes gyümölcsfajták – körte, szilva, szőlő stb. – túlérésekor igencsak megsokasodnak a darazsak, amelyek csípései nem kevésbé veszélyesek és sok kellemetlen órát okozhatnak, akár napokra ágyba parancsolhatják az érintettet.

A darázscsípés vérnyomáseséshez és légzészavarokhoz vezethet, sőt akár halálos is lehet.

A darázscsípés során olyan méreganyag kerül a bőrbe, illetve a bőr alatti kötőszövetbe, amely erős helyi reakciót, gyulladást vált ki. Ennek jele mindenekelőtt a duzzanat, a bőrpír, a fájdalom és az esetleges viszketés. A duzzanat akár tenyérnyi nagyságú is lehet.

A darázscsípés orvoslására – mivel lúgos hatása van –, gyenge savas oldatot, például ecetet, citromlevet használhatunk, hogy közömbösítse a lúgos kémhatást. Az allergiára hajlamos személyek bőréből a fullánkot a legrövidebb időn belül el kell távolítani, mert ha a bőrben marad, a vizenyő időtartamát hetekkel meghosszabbíthatja.

A fájdalmat hatékonyan csillapítja a petrezselyemlevél vagy a citromfű, ami egyúttal segíti a duzzanat lelohadását is. Különösen akkor nagy a veszély, ha a gyermek szájába röpülve a szájüregben csíp a rovar. Ennek a nyálkahártya gyors megduzzadása miatt légzészavar, nyelési nehézség lehet a következménye.

A darázscsípés allergénje egyenesen a véráramba kerül és rövid idő alatt életveszélyes anafilaxiás reakciót okozhat – mondta el lapunknak Papp István, a Megyei Állategészségügyi Szolgálat állatorvosa. – Hasonlóan veszélyes lehet az emésztőrendszerből vagy a vérből felszívódó egyes más gyógyszerek – például a penicillin – hatása. Amennyiben több csípés is éri egy időben az érintett alanyt és a csípések helyei megduzzadnak, azonnal forduljunk orvoshoz. A gyógyszertárak leginkább diazolin (mebhydrilin) tablettát – napi kétszeri szedéssel –, illetve szuprasztin injekciót ajánlanak, amelyből kettőt – két egymást követő nap – kell a betegnek beadni.

A darazsakat ilyenkor nem ajánlatos irtani, mert a művelet közben megtámadhatják az embert. Erre a hideg évszakok beállta az alkalmas időszak. Viszont úgynevezett népi módszerrel csökkenthetjük a darazsak számát. Ez nem más, mint egy félbevágott műanyag flakonba cukros vizet öntünk és azt a szőlőlugasra vagy a gyümölcsfákra akasztjuk. Az édességet mohón faló darazsak belefúlnak a vízbe.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó