2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Liverpoollal egy csoportban a DVSC

Kilátástalannak tűnő harc elé néz Dinamo is

Az angol FC Liverpool, a francia Olympique Lyon és az olasz Fiorentina lesz a magyar bajnok DVSC-TEVA ellenfele a futball Bajnokok Ligája csoportkörében. A debreceni csapat játékosai és vezetői némileg csalódottak, hiszen szívesebben játszottak volna a spanyol Barcelona vagy a Real Madrid, esetleg az olasz Milan ellen. A címvédőnek amúgy nem lesz könnyű dolga, de nehéznek ígérkezik az A-, illetve a C-jelű kvartett is.

A magyar bajnok az E-jelű négyesbe kapott besorolást. A Barcelona sztárja, Lionel Messi sorsolta ki a negyedik, leggyengébb kalapban található együtteseket. Előzetesen nagy esély mutatkozott rá, hogy egy angol sztárgárda a DVSC útjába kerül majd, hiszen az első kalapban volt mind a négy szigetországi együttes, végül az ötszörös BEK-, illetve BL-győztes Liverpool látogat majd Budapestre, a Loki játékosai pedig a varázslatos hangulatú Anfield Roadon bizonyíthatnak.

A francia Lyon is nehéz ellenfélnek ígérkezik, hiszen az utóbbi években sorozatban hétszer nyerte meg hazája bajnokságát – igaz, az utolsó kiírásban a Bordeaux letaszította trónjáról. A franciák erejét jól jelzi, hogy a BL-selejtező negyedik fordulójában 8–2-es összesítéssel ütötték ki a belga Anderlechtet, s rendre túlélik a BL-őszt.

A Fiorentina a negyedik helyen zárta az olasz bajnokság legutóbbi kiírását, és bár nem tekinthető a szó szoros értelmében vett sztárcsapatnak, csodaszámba menne a firenzeiek legyőzése is.

– Én sem örülök a sorsolásnak, mert a Liverpoolon kívül igazi sztárcsapat nem érkezik hozzánk, viszont a Lyon és a Fiorentina is nagyon erős alakulat. A továbbjutás szempontjából a H-csoport, üzletileg pedig a C lett volna a legjobb – nyilatkozta a sorsolást követően a Debrecen tulajdonosa, Szima Gábor. A sportvezető azt is elmondta, hogy három játékost szeretnének igazolni a következő napokban, egy védő, egy középpályás és egy csatár érkezhet.

Bodnár László, a Debrecen Ukrajnát is megjárt hátvédje csalódottan vette tudomásul, hogy a sors a Liverpoolt, a Lyont és a Fiorentinát sodorta a magyar bajnok útjába. "Nem megyek vissza Kijevbe – de sajnos Madrid és Barcelona is várhat még. A Dinamo színeiben a Liverpool ellen már meccseltem, hát, a Kijevvel nem volt sok sanszunk. A Lyonról mindent elmond, hogy Juhászéknak, azaz az Anderlechtnek nyolcat rúgtak. Nem pontot, helyezést mondok, mert kell a tét. Szóval: cél a harmadik hely" – adta ki a jelszót a válogatott bekk.

A csoportellenfelek közül a Liverpool és a Lyon részéről is tisztelettudóan beszéltek a magyar bajnokról, igaz, azt nem rejtették véka alá, hogy legyőzhető csapatnak tartják a DVSC-t.

– A Bajnokok Ligájában minden mérkőzés nehéz – idézte Rafa Benítezt, a Liverpool spanyol menedzserét a Magyar Távirati Iroda. – A magyar labdarúgást az MTK-hoz fűződő kapcsolatunk által ismerjük, a Debrecen csak jó csapat lehet, ha bajnokságot nyert.

– A csoportunk kiegyensúlyozott, annyi bizonyos, hogy a Debrecennél papíron erősebbek vagyunk – mondta Jean-Michel Aulas, a Lyon elnöke.

– A Debrecen kellemes meglepetés – reagált szűkszavúan a Fiorentina elnöke, Abdrea Della Valle.

– Súlyos csoportba kerültünk, no de ez nem meglepetés. Egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, az más lapra tartozik, mit sikerül ebből megvalósítanunk – húzta alá a sorsolást követően Igor Szurkisz, a Dinamo elnöke, miután kiderült: a Barcelona, az Inter és a Rubin Kazany vár rájuk. Hozzátette, bajnoki kvartett az F-csoport, hisz mindegyik csapat saját országának a bajnoka.

A BL csütörtöki, monacói sorsolása közben kihirdették a múlt szezon legjobbjait is. A legjobb kapusnak járó elismerést Edwin van der Sar, a BL-döntős Manchester United holland hálóőre kapta, míg a legjobb védőnek John Terryt, a Chelsea csapatkapitányát választották. A középpályások különversenyében Xavi Hernandez, a Barca Európa-bajnok játékmestere diadalmaskodott, a támadók között pedig csapattársa, Messi végzett az élen. Lionel Messi, a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona argentin támadója nyerte el az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által létrehozott Év Játékosa díjat is. Életmű-díjat vehetett át az AC Milan nyáron visszavonult legendás védője, Paolo Maldini, aki 24 évig tartó karrierje során ötször nyert BEK-et, illetve BL-t.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó