2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ratusnyak államfői babérokra tör

Sokak számára meglepő bejelentéssel állt elő Szerhij Ratusnyak, Ungvár zajos botrányairól elhíresült polgármestere. A Kommerszant Ukraina nevű kiadványnak nyilatkozva kijelentette: fontolgatja, hogy elindul a közelgő elnökválasztáson.

A polgármester azt sem rejtette véka alá, hogy a leendő jelöltek közül legfőbb ellenlábasának Arszenyij Jacenyukot, a Változások Frontja vezetőjét tekinti. Mint ismeretes, Ratusnyak legutóbbi afférja épp ezzel a társadalmi szervezettel kapcsolatos. A Változások Frontja vezérkarában derültséget váltott ki Ungvár polgármesterének bejelentése. Nincs semmi esélye, kommentálták.

Az országban demokrácia és egyenjogúság van, ami bárkit, így őt is feljogosítja arra, hogy ringbe szálljon az államelnöki posztért, nyilatkozta az említett kiadvány munkatársának a polgármester. Neki nincsenek összelopkodott milliárdjai, sőt, a jelöltséghez elengedhetetlen két és fél millió hrivnyája sem. Ezért bankszámlát nyit, melyre a hazafias érzületű választóitól kér és remél támogatói összegeket. Szegények vagyunk, mondta, de az biztos, hogy Jacenyuk soha nem győzheti le.

Szerhij Ratusnyak beszámolt azokról az elképzeléseiről is, melyeket elnökké választása esetén valósítana meg. Ezek sorában van például a nemzeti vagyon átcsoportosítása az ukrán társadalom javára. Szerinte ugyanis jelenleg a nemzeti javakat szétlopkodják. Így azok az egyes személyek vagyonát gazdagítják és nem az ország népének javát szolgálják. Ő mindenesetre emelné a nyugdíjakat és a béreket, nagyobb figyelmet fordítana a szociális programokra és az egészségügyre, illetve utakat javítana.

Az ominózus nyilatkozatra elhangzott reagálások szerint Ratusnyak csak az "eleve esélytelen", úgynevezett "technikai jelölt" kategóriában indulhatna, és csakis valamelyik ellenérdekelt politikai erő támogatásával. Hogy ez melyik lesz, az a választási kampány során úgyis kiderül.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó