2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sólyom László kitiltása EU-s szabályt sértett

Nem csupán lekezelő diplomáciai lépés volt, de EU-előírásokat is sértett annak megakadályozása, hogy Sólyom László átlépje a szlovák határt – írta a magyar köztársasági elnök meghiúsult révkomáromi látogatásáról a londoni The Economist.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap pénteken megjelent legújabb kiadásának elemzése szerint a jó modor megkövetelése nem oldja meg a vitás kérdéseket, de idővel elavulttá teheti azokat. Az EU ezt a receptet alkalmazta új tagjaival szemben 2004-ben, ám legalábbis Magyarország és Szlovákia esetében ez már nem működik – áll a The Economist írásában.

Nem telepítik a rakétapajzsot

Gyakorlatilag bizonyos, hogy Washington felhagy a rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítésére vonatkozó terveivel – értesült a Népszabadság.

Egyértelmű jelei vannak, hogy Washington feladni látszik a lengyelországi rakétavédelmi telepítéseket, és ezzel az Európára vonatkozó, a Bush-időszakban még élő rakétapajzs tervének jó részét is. Ez nem igazán meglepetés: az Obama-adminisztráció eddig is óvakodott tőle, hogy táplálja az ehhez fűződő várakozásokat.

A módosítás egyik okaként most azt hozzák fel – mint James Cartwright tengerészgyalogos tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke egy szakmai konferencián a minap elmondta –, hogy a Pentagon értékelése szerint korábban túlértékelték az interkontinentális ballisztikus rakétafenyegetettséget. Ha pedig valamely "haramiaállam" mégis ilyet vetne be az USA ellen, Cartwright úgy véli: az Alaszkában és Kaliforniában már rendszerbe állított harminc GBI (földi telepítésű elfogórakéta) "bőven elegendő" a hatástalanításra.

Újra találkozhatnak a szétszakított családok

Észak- és Dél-Korea képviselői megállapodtak abban, hogy folytatják az 1950-53-as koreai háborúban szétszakított családok találkozóit, amelyeket közel két éve függesztettek fel politikai nézeteltérések miatt – írja a Népszabadság.

A családi találkozók újabb fordulója szeptember 26-tól október 1-jéig tart majd az északi Kumgang-hegy üdülőhelyén, amelyet a déli Hyundai cég egy leányvállalata működtet. A tervek szerint hat nap alatt csaknem száz család tagjainak találkozóját szervezik meg – jelentették be a felek közös közleményben háromnapos tanácskozás után.

A Vöröskereszt közvetítésével létrejött megállapodás annak nyomán született, hogy a sztálinista Észak-Korea augusztusban a megbékélés irányába mutató döntéseket hozott.

Becslések szerint mintegy 600 000 dél-koreai állampolgárnak rekedtek a rokonai északon a koreai háború végén kötött 1953-as fegyverszünet után. A hétköznapi emberek sem postai úton, sem telefonon, sem interneten keresztül nem tarthatják a kapcsolatot a félszigetet kettészelő határ másik oldalán élőkkel.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó