2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-szög
Hogyan vészeljük át a pénzromlást?

A hrivnya árfolyama megállíthatatlanul zuhan. Nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzeti valutánk megerősítésére szánt mentőcsomag sem hozta meg a várt sikert. Vajon védekezhet-e az átlagember a pénz romlása ellen?

Bíró Tibor vállalkozó (Makkosjánosi):

– Tény és való, a hrivnya napról napra romlik a keményvalutákhoz képest. Ám egy vállalkozó nem azt nézi, hogy a zsebében lévő pénz holnap többet ér-e majd, mint ma. Állam bácsi ugyanis mindent megtett annak érdekében, hogy üres legyen az a zseb. Az előző években mézes-mázosan felajánlotta a valutahiteleket. Kis idő elteltével azonban jött a feketeleves, kamatostul kell visszafizetni a törlesztő részleteket, mégpedig elszabadult hrivnyaárfolyamon.

– Ön szerint hol keresendő a hiba?

– A gazdasági fejlődés alapja a vállalkozásfejlesztés. Az ukrán állam azonban más szempontokat követ, az adóterhek növelésével csak a saját hasznát nézi. Ettől a ponttól kezdve másodlagos, sőt, harmadlagos egy vállalkozó számára, hogy romlik-e a hrivnya vagy sem.

Fenyvesi Ilona rokkantnyugdíjas (Feketepatak):

– Az egyszerű vidéki ember gyakorlatilag tehetetlen. Mivel nincsenek nagy megtakarításai, nem is nagyon van min törnie a fejét. De az biztos, hogy a folyamatosan változó árfolyamok világában mindenki jobban teszi, ha külföldi valutában tartja a vésztartalékát. Jómagam, ha drágulásról hallok, megpróbálok legalább az alapvető élelmiszerekből némi készletet felhalmozni. Azon viszont csak szomorkodhatom, hogy rokkantnyugdíjam vásárlóereje egyre csökken.

M.T.-N.Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó