2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gólyafészek-keresés: zsúfolt kollégiumok, drága albérletek

A forró vakáció után a jövő héten a főiskolák, egyetemek padjai ismét megtelnek diákokkal. A többség már azt is tudja, hol hajtja álomra a fejét. Finiséhez érkezett a hajsza a kollégiumok utolsó ágyaiért és az olcsóbb albérletekért. A mérsékelt albérlet havi 700, míg a kollégiumi szállás csak 50 hrivnya. Ám ott kevés hely van.

Fellapozva a hirdetési újságokat, rögtön szembetűnik, hogy kiadó lakásból nincs hiány, és 5–10 százalékkal olcsóbbak, mint tavaly. A megyeszékhelyen a legolcsóbb egyszobás bérlemények 700 hrivnyába kerülnek, de ebben még nincs benne a rezsi. Továbblapozva találunk 200, sőt 1000 dollár árfekvésű ingatlant is.

– A diákok az egy-két szobás szolid, és ami fontos, olcsó albérleteket keresik, többnyire többen, felezve-harmadolva az összeget, költöznek be – tudtuk meg Soltész István ingatlanközvetítőtől.

Vannak azonban, akik nem engedhetik meg maguknak az albérletet, viszont kollégiumba Ungváron nem könnyű bekerülni. Az Ungvári Nemzeti Egyetemhez (UNE) tartozó diákszállók már megteltek, sőt túlzsúfoltak.

– A 457 helyre 984 kérelem futott be, mely majd kétszeres túljelentkezést jelent – tudtuk meg Szerhij Szolovjovtól, a "diákváros" igazgatójától. Nem vagyunk könnyű helyzetben, a diákszállók túlzsúfoltak. Hogy igazságosak legyünk, a szabad helyeket koefficiens segítségével osztottuk el a szakok között. Hogy ki került be a kollégiumba, már a dékáni hivatalok döntötték el. A sorrend a következő: árvák, mozgássérültek, a csernobili atomkatasztrófa áldozatainak gyerekei, a félárvák, a sokcsaládosak, végül következnek a távoli járásokban és a hegyvidéken élők.

Az igazgató elmondta, a kollégiumi szoba havi bérlete, melyben 3–4-en, egyes esetekben külön kérésre öten is laknak, 50–60, fűtési időszakban pedig akár a 100 hrivnyát is elérheti. Megpróbálják úgy elhelyezni a diákokat, hogy valamilyen kapcsolat összefűzze őket. Így általában a magyar ajkú fiatalokat egy tömbben, blokkban szállásolják el. A helyhiány miatt az Ungvári járásból érkezőknek nem tudnak szállást biztosítani.

– Milyen állapotok uralkodnak a kollégiumokban?

– Nincs elég ágyunk. Már korábban is közel 900 fővel túlléptük a megszabott normákat. De így is jobb a helyzet, mint Harkivban, ahol előfordul, hogy kilencen lakják a három férőhelyes szobákat. Ám nem tehetjük az utcára a gólyákat. Huszonnégy órás vízellátás van az összes kollégiumban, viszont a melegvíz- szolgáltatás korlátozott. Beköltözés előtt egy tatarozás és festés ráfér a szobákra, amit a diákok és szüleik önerőből oldanak meg, hisz az elkövetkező években második otthonukká válik a kollégium.

Beregszászban sem könnyű a helyzete annak, aki albérletet vagy kollégiumot keres. A Bereg-vidéken ugyan emelkedtek az árak, ám a körülmények sok helyen nem a legmegfelelőbbek. A Vérke-parti városban négy kollégium is működik: a római katolikus leánykollégium, az egészségügyi főiskola kollégiuma, a szolgáltató szaklíceumé, valamint a Kölcsey Ferenc Szakkollégium. Ez utóbbi igazgatójától, Kohut Attilától megtudtuk, hogy a kollégium 92 férőhelyes, de az előző évekhez hasonlóan a kétszeres túljelentkezés miatt sajnos sokakat el kellett tanácsolniuk. Harmincnégy 2–3 ágyas szobájuk van, mindegyikhez tartozik vizesblokk. Ezenkívül számítógépterem internetes hozzáféréssel, tv-szoba, és egy 70 férőhelyes moziterem áll a diákok rendelkezésére. Mindez havi 150 hrivnyába kerül. Az igénylők egy jelentkezési lapot töltöttek ki, ez alapján mérlegeltek.

– Mik voltak a kritériumok?

– Elsősorban a tanulmányi átlagot vesszük figyelembe, továbbá a fiatal szociális körülményeit, valamint az otthonától való távolságot. Idén például van egy lembergi diáklányunk, őt természetesen nem tehettük az utcára. De nagy esélye van a kollégiumra a kőrösmezői, rahói, szlatinai fiataloknak is. Ám tegyük fel, ha egy beregszászi járási diáknak ötös az átlaga, akkor az is beköltözhet.

Sajnos nem ilyen jó a helyzet a város többi kollégiumában. A szolgáltató szaklíceum kollégiumának épületére például igencsak ráférne egy nagyobb tatarozás, de ennek ellenére idén is 200 diák kezdi itt az új tanévet.

Aki kiszorul a kollégiumból, annak nincs más választása, albérletet keres. A megyeszékhellyel ellentétben a Vérke partján nagyobbak lettek a bérleti díjak, a szakemberek ezt a közműdíjak emelkedésével magyarázzák. Aki „házinénis” szobát bérel, az 200 hrivnya havi díjra számíthat, ehhez természetesen párosul a rezsi. Ám ezeken a helyeken a körülmények nem minden esetben felelnek meg az elvárásoknak. Nincs például angol vécé, valamint internet-hozzáférés, amire ma már egy felsőoktatási intézmény diákjának nap mint nap szüksége van. Előfordul, hogy egy ágyon ketten alszanak a kevés kiadó albérlet miatt.

Hegedűs Csilla, Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó