2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hatástalan a hrivnyamentő-csomag

Immár az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) csinovnyikai is kénytelenek elismerni, hogy a hrivnya megerősítésére szánt mentőcsomag nem hozta meg a várt eredményt. Az ukrán fizetőeszköz árfolyama tovább zuhan.

Mint ismeretes, néhány hete az NBU tizenhét pontból álló intézkedésrendszert dolgozott ki a pénzromlás megfékezésére. Ide tartozott bizonyos termékek árának befagyasztása, az infláció növekedésének megfékezése, a dollár eladása és vétele közti rés kétszázalékos maximalizálása. Akkor még az volt a banki szakemberek meggyőződése, hogy a dollár nem lépi át a 8,4 hrivnyás határt. Önmagában az a tény, hogy immár 8,5 hrivnya felett kereskednek az USD-vel, bizonyítja a mentési akció kudarcát – adja közre elemzésében a Korreszpondent.

Az Interfax megállapítja: az UAH stabilitását leginkább az elhibázott költségvetési politika veszélyezteti. A nemzeti bank közleménye szerint a költségvetési hiány növekedése, és az a tény, hogy ennek fedezésére nincs reális forrás, tovább fékezheti a gazdaságot és gyengítheti a hrivnyát. 2009 első felében – áll a banki elemzésben – a költségvetési deficit tobb mint 13 milliárd hrivnyát tett ki.

A Podrobnosztyi szakírója a problémát a termelés visszaesésében, a befizetett adók (jóval kevesebb lett a nyereséges vállalat), a lakosság reáljövedelmének csökkenésében látja.

Nem járt eredménnyel a nemzeti bank hrivnyamentő próbálkozása sem. A központi pénzintézet százmillió dolláros injekciója hatástalan maradt, a piac azonnal elnyelte az összeget.

Az NBU vezetése most azt fontolgatja, hogy megtiltja a banki betétek határido elotti kiadását, valamint kötelezi a pénzintézeteket a valutában tartott pénz kamatának hrivnyában történő kifizetésére. Olekszandr Kosik szerint azonban ezek a lépések sem kecsegtetnek a hrivnya stabilizációjával. A gazdaságfejlesztési központ alelnöke úgy véli, ezekkel az intézkedésekkel az NBU el kívánja odázni a még nagyobb pénzromlást. A szakember azt prognosztizálja, hogy az összeomlás még a tél beállta előtt megtörténik – írja a Korreszpondent.

A The Economist elemzése szerint a hrivnya egyike a világ legsérülékenyebb nemzeti valutájának, s ezen még az sem változtat, hogy nemrég a földkerekség legszebb kivitelű bankójának ismerték el. Lehet, hogy a legszebb, de a legolvadékonyabb is...

KISZó-összeállítás

Mesterséges valutaárfolyam

– Rendkívül érdekes jelenségre figyelhetett fel egyes pénzváltókban tegnap reggel az ungvári lakosság – kommentálta lapunknak a történéseket Vaszil Rosko, a Raiffeisen-Aval Bank igazgatóhelyettese. – Az egy nappal korábban még 8 hrivnya 55 kopijkáért kínált dollár árfolyamát 8,15-re csökkentették, ami azonban nem azt jelentette, hogy árulták is. Értesüléseim szerint ez csak egy kísérlet, amely mögött az Ukrán Nemzeti Bank közeljövőben tervezett struktúraváltása húzódik meg. Ennek részletei a későbbiekben derülnek majd ki.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó