2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kevesebb az elsős

Tiszaásványban már érződik a sokat vitatott rendelet hatása

Takarosan rendbe tett iskolaudvar, frissen festett falak, padló. A Tiszaásványi Általános Iskolában minden kész a tanévkezdésre. Ferkó Csaba igazgató a most még néptelen tantermekbe kalauzol. A padokra rakott székek mellett, hogy minden gyerek megkaphassa, már ott sorakoznak a tankönyvek.

– Az idén a huszadik tanévet kezdjük ebben az épületben. Sajnos, valamivel kevesebb lesz a tanulónk, mint tavaly. Mindössze öt vagy hat elsősre számíthatunk – mondja az igazgató.

A korábbi években kilenc-tíz gyerekkel indult az első osztály. Az idén a demográfiai helyzet romlása mellett egy másfajta problémával is szembesülniük kellett. Erről Ferkó Csaba így beszél:

– Az idén már ránk is hatással van az oktatási miniszter sokat vitatott rendelete. Két gyerek szülei úgy döntöttek, hogy a szomszédos Cservonán lévő ukrán iskolába íratják gyermeküket. Eddig ilyen ebben a faluban még nem volt...

A tiszaásványi tanintézményt látogató nyolcvan iskolással tizennyolc fős jól felkészült tanári kar kezdi meg az új tanévet. Az igazgató bizakodik. Szerinte jövőre több tanulójuk lesz, mert 2004-ben több gyerek született, mint 2003-ban. Persze csak akkor, ha a mostani két, ukrán iskolába ment elsős példája nem válik ragályossá.

– A kilencedik osztály befejezését követően nagy a szórás – folytatja az igazgató. – Korábban főleg Csapon tanultak tovább, de már sokan választják az eszenyi középiskolát, illetve az egyházi gimnáziumok is nagyon népszerűek. A Técsői Református Líceumba például az utóbbi három évben hat végzősünk nyert felvételt.

A főiskolát, egyetemet végzett fiatalok közül többen döntenek úgy, hogy visszatérnek a szülőfalujukba, s a közösség hasznát szolgálják. Ezek közé tartozik Ferkó Csaba és felesége, Tünde is, aki szintén pedagógus. A jelenlegi egyetemisták közül is többen választanák a maradást. A direktor határozottan állítja: van jövője a színmagyar lakosú Tiszaásványnak!

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó