2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Eltemették Cseh Tamást

Örök nyugalomra helyezték Cseh Tamás énekest, zeneszerzőt csütörtökön Budapesten; a Kossuth-díjas előadóművészt családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

A legendás előadóművésztől, aki hosszan tartó betegség után, életének 67. évében, augusztus 7-én hunyt el, ravatalánál barátja és szerzőtársa, Bereményi Géza dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező búcsúzott. „Te elvitted magaddal a születendő dalszövegeket, mert azok tenélküled már sosem fognak előbújni belőlem, mert azokhoz a te fizikai jelenléted szükséges (...) Pedig borzasztóan kíváncsi volnék a meg nem született dalainkra, de mostantól azok elvetélt gyerekek: rengetegen vannak, ismeretlenül” – szólt elhunyt barátjához Bereményi Géza.

Mint az író megjegyezte, három hete egyfolytában Cseh Tamásra gondol, ez azonban csak az első három napban volt nehéz, mert az énekes "jó nyomot hagyott maga után".

"Én, aki láttam, hány remek ember hal meg hiábavalóan, végre állíthatom valakiről, terólad, Tamás: téged itt szeretnek, és szeretni fognak. Erdélytől Kanadáig és az Egyesült Államokig, ahol csak magyar szórványok élnek, mindenhol boldogan emlegetnek téged" – hangsúlyozta a pályáját a hetvenes években kezdő énekes ismertségét és népszerűségét.

"Életem szerencséje volt, hogy találkoztam veled. Nem mondom, hogy Isten veled, mert ahogy ismerlek, a legváratlanabb pillanatokban fogok még veled találkozni" – szólt elhunyt alkotótársához Bereményi Géza, aki kiemelte: családja elmondása alapján Cseh Tamás mosollyal az arcán halt meg.

Az író elárulta azt is, szerzőtársa maga választotta ki sírhelyét az elmúlt télen, nem messze szülei nyughelyétől.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó