2009. augusztus 29., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 124. (797.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrán bizonyítvány: egy szinten Etiópiával

A Podrobnosztyi szakírója – nemzetközi elemzések alapján – kiállította a "nagykorúvá vált" Ukrajna bizonyítványát. Irina Csernuha írása szerint az ország a legtöbb "tantárgyból" elégtelenre vizsgázott.

A The Economist évente megjelentetett listáján Ukrajna a húsz, politikai szempontból legkevésbé stabil ország közt szerepel, a 16. helyen osztozik Angolával és a Dominikai Köztársasággal.

A függetlenség tizennyolc éve alatt az ország négy elnök- és öt parlamenti választást, két népszavazást élt meg. Volt narancsos forradalom és feloszlatták a parlamentet. Három államfő es tizenhét miniszterelnök váltotta egymást. A kormány tizennyolc gazdasági, tizenöt energetikai, tíz honvédelmi és kilenc igazságügyi minisztert fogyasztott el.

Külön említést érdemel a pártosodás. A kommunista egypártrendszert már-már követhetetlen burjánzás váltotta fel. Jelenleg Ukrajnában 172 bejegyzett politikai erő van. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) az országot az ugynevezett nem teljesen demokratikus rendszerű államokhoz sorolják Botswana, Trinidad és Tobago mellé. E besorolást a választási rendszer, a pluralizmus, a kormány tevékenysége, a politikai kultúra, a polgárjogok érvényesülése alapján végzik. Megjegyzendő, hogy teljes értékű demokráciának csupán harminc országot minősítettek, s ezek között egyetlen FÁK-tagország sincs.

A Freedom House a szólásszabadság színvonala szerint rangsorolta az országokat. E tekintetben Ukrajna Mexikóval és Kuvaittal került egy sorba. A 115. hely annál inkább elkeserítő, mivel 2007-ben még a 92. pozíciót foglaltuk el.

A Transparency International évente tart közvélemény-kutatást, mely során a korrupció mértékéről kérdezik meg az adott országot. Nos, az ukránok ugyancsak pesszimistán nyilatkoztak. Ötös skálán (5 – nagyon, 1 – egyáltalán nem korrupt) az igazságügyi szerveket 4,5-re, a hivatalnokgárdát és a parlamentet 4,4-re, az üzleti szférát 4,3-ra értékelték. Ezek után már nem meglepő, hogy a Cato Institut a gazdaság tisztaságának tekintetében Ukrajnát 135 ország közül a 122. helyre teszi olyan államok szomszédságába, mint Etiópia és Burkina Faso.

Igen rossz értékelést kapott az ukrán adórendszer is. Több tekintélyes nemzetközi szervezet közös felmérése szerint Ukrajna a tíz legbonyolultabb adórendszerrel rendelkező ország egyike. Pontosabban, e sorrendben csak Fehéroroszország előzi meg.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó