2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megmérkőztek vidékünk Toldijai

A hétvégén XXI. századi Toldik veselkedtek egymásnak a VI. "Kárpáti medve" elnevezésű erős emberek versenyén. A petrencés rudat és malomkövet 130 kilogrammos vaskofferre, több mázsás traktorkerékre és hasonlókra cserélték ki. A megyeszékhely központjában folyamatosan szemerkélő eső ellenére sokan tátott szájjal figyelték, ahogy az erős emberek játszi könnyedséggel tonnákat mozgatnak meg.

A lembergi Vaszil Virasztyuk, Ukrajna legerősebb embere volt az erőpróba díszvendége és főbírája, aki hivatalosan is megnyitotta a Kroton mai utódjainak versenyét.

Hat mindenre elszánt izommonstrum állt rajthoz: a többszörös győztes Ivan Hrihorovszkij, testvére Miron, Vitalij Fantics, Olekszij Majcev, Szerhij Varga és Szerhij Oleolenko.

Az első erőpróbán a versenyzők egymással és az idővel mérkőztek. Egy száz kilogrammos zsákkal, majd két hetvenöt kilogrammos gázpalackkal kellett negyven métert megtenniük. A következő körben egy háromszáz kilogrammos traktorgumiköpennyel "birkóztak". Tízszer kellett átborítani a súlyos "külsőt", volt olyan, aki már itt elvérzett és meg se bírta moccantani azt. A következő versenyszámban tíz egymás mellé helyezett téglát, melynek össztömege 43 kilogramm, kellett megtartaniuk úgy, hogy az a kezükön kívül más testrészükhöz nem érhetett.

A legnépszerűbb próba az volt, melyben súllyal a kezükben kellett felegyenesedniük a versenyzőknek. Az első körben bemelegítésnek "potom" 250 kilogrammal indultak. Voltak, akik nagyobb erőfeszítés nélkül vették az akadályt, ám valakin már ez a súly is kifogott. Nagy ugrás következett, 300 kilogrammal fölé emelték a súlyt, ekkorra már hárman lemorzsolódtak. A 400 kilogrammos határt átlépve már csak Ivan Hrihorovszkij és Szerhij Oleolenko küzdött egymással. Végül Oleolenko 420 kilogrammal nyerni tudott, mivel Hrihorovszkij nem birkózott meg a 430-cal.

Ebben a szakaszban a versenyzők arcára már kiült a fáradtság és az elcsigázottság. A következőkben egy teherautó platójára különböző nehézségű súlyokat kellett felpakolni. Az erőemberek játszi könnyedséggel dobálták fel a több száz kilogrammot. Az ötödik versenyszám a klasszikusnak számító koffercipelés volt. Az emlegetett koffer darabja 130 kilogrammot nyomott. A húsz méteres távot a leggyorsabb tíz másodperc alatt tette meg.

Az utolsó számban a versenyzőknek több száz kilós sziklákat kellett megemelni és állványra tenni. A "legkönnyebb kavics" száz, míg a legnehezebb száznegyven kilogrammos volt. Ám az utolsóval senki nem bírt. Végül versenyen kívül, becsületből, többen teljesítették a feladatot.

Persze a közönség is kipróbálhatta magát. Több magabiztos fiatalember hamar rájött, alábecsülte erejét. Akadtak olyanok is, akik boldogultak a súlyokkal és értékes nyereményekkel gazdagodtak.

Szoros eredmény született, összesítésben nagy meglepetésre a harmadik helyen végzett a torna legifjabb versenyzője, Olekszij Majcev, a többszörös győztes Ivan Hrihorovszkij lett a második, míg az idei "Kárpáti medve" címet Szerhij Oleolenko nyerte.

– Nagy pluszt adott Vaszil Virasztyuk jelenléte. Sokan az eső ellenére is kilátogattak és végignézték a versenyt – mondta lapunknak Ivan Hrihorovszkij. A háromszoros "Kárpáti medve" hozzátette, ezúttal Oleolenkónak sikerült győznie, de nem bánkódik, elégedett a második helyezéssel.

Szerhij Oleolenko, az újdonsült "Kárpáti medve" értékelése szerint, nagyon kiélezett és izgalmas, élvezetes versenyen vannak túl.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó