2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ünnepi forgatag megyeszerte

Talán nem véletlen, hogy számos településünk az augusztus huszadikai nemzeti ünnephez igazítva méltatja a saját helysége napját. Az elmúlt hétvégén Kárpátalja több községében, városában rendeztek népünnepélyt. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül készült összeállításunkban villantunk fel néhány eseményt.

Városnap esőben

A szervezők aggódva tekintettek a sötét fellegek borította égboltra. S hiába kérték a jó időt, eleredt az eső. A gazdag programot és az ünneplők kedvét azonban semmi nem ronthatta el.

A Csap város napját ünnepelni összegyűlt százakat színes programok várták. A lacikonyhák sátrai alatt sülteket és sört kínáltak, a katonai helyőrség gulyáságyújában főtt kását pedig ingyen kóstolhatta meg bárki. A látványosságok közé sorolhatók a helyi kézművesek, iparművészek kirakodóvására, az Ungvárról érkezett kovácsmesterek sátrai, de volt labdarúgó-mérkőzés, asztalitenisz-torna, aszfaltrajzverseny és megcsillogtatták képességüket a fodrászok.

Összemérhették főzőtudományukat az ínyesmesterek is. Tucatnyi bográcsban rotyogott a gulyás. A nyugdíjasklub ezúttal sajátos magyar étellel, slambuccal lepte meg a közönséget. A legjobbnak ítélt bográcsost Veres József bátyúi mészáros főzte. Jutalma egy kisbárány volt. A második helyezett libát, a harmadik pedig nyulat vihetett haza.

Délután megállás nélkül esett az eső, de kitartónak bizonyultak a résztvevők, akiket folyamatosan rockzenekarok, műkedvelők, néptáncegyüttesek szórakoztattak. Karneváli hangulatban rezesbanda vezette fel a legkisebbekből és iskolásokból álló felvonulást. A fő látványosságnak beharangozott fáklyásmenet az esti órákra maradt. A szomszédos testvérváros, Záhony önkormányzatától kapott fáklyák lángja alatt a helyi stadionba vonult a tömeg, ahol meggyújtották a barátságot és az összetartozást jelképező hatalmas máglyát. A tűz által bevilágított területen a helyi roma folklóregyüttes táncában gyönyörködhetett a közönség.

Asztélyi falunap nyolcadszor

Asztélyban immáron nyolcadszor került megrendezésre a falunap. Az esős idő ellenére a település apraja-nagyja a futballpálya előtt felállított színpad körül gyűlt össze szép számmal.

A köszöntőket követően kultúrcsoportok szórakoztatták a megjelenteket. Először az óvodások bizonyították tehetségüket, majd fellépett a Street dance tánccsoport, a nagybégányi kultúrház folklóregyüttese. A házigazdák közelmúltban alakult Kék ibolya társulása Somogyi Barna és Somogyi Szilvia vezetésével somogyi táncot is bemutatott.

Az idei falunap sem múlhatott el szépségverseny nélkül. Ez alkalommal a legszebb óvodás lányok és fiúk között választhatott a szakértő zsűri. Miss Asztély–2009 ez alkalommal Ricsei Vanessza Evelin lett, míg a Beregszász melletti település hercegének Kiss Zoltánt választották.

A kulturális program további részében Kis Sándor és családjának zenekara élő zenével szórakoztatta a nagyérdemű közönséget.

A sportkedvelők a Búcsú–Asztély labdarúgó-mérkőzést tekinthették meg, 3-2-es végeredménnyel a hazaiak diadalmaskodtak.

Halábor az új kenyeret méltatta

A beregszászi járási kis településen, Haláboron a hét végén méltatták az új kenyér ünnepét. A nap folyamán felléptek a falu legkisebbjei, őket az iskolások, valamint a helyi és a beregszászi műkedvelők követték. Gondoltak a sport szerelmeseire is. Megmérkőztek az ifjúsági csapatok, az öregfiúk, de az igazi élményt az utcabajnokság nyújtotta. Az eseményekben bővelkedő nap hajnalig tartó utcabállal ért véget, a talpalávalót a Bózsár zenekar szolgáltatta.

II. Ugocsai Szilvafesztivál – egy kis falu nagy dobása

A dél-ugocsai Falusi Zöld Turizmus és Agrárturizmus Egyesülete néhány éve már beírta nevét az ugocsai hagyományőrzés aranykönyvébe. Jáger Katalin, a társaság elnöke két legyet szeretett volna ütni egy csapásra: őrizni a három Akli (Öregakli, Újakli és Aklihegy) gyümölcstermesztésének hagyományait, a távolabb élőket pedig meggyőzni arról, hogy turistaként érdemes ezekbe a falvakba látogatni. Vasárnap soha nem látott nagyszabású rendezvény színhelyévé vált a mintegy háromszáz lakosú Újakli. Ez a település különben valamelyest kilóg, évszázados múltra tekintő két testvére közül, hiszen azokkal ellentétben vegyes lakosságú, és ruszinok adják népessége zömét. Ez persze jól illeszkedett Jáger Katalin elképzelésébe. Hiszen így rokonság-cimboraság útján hamar híre ment a járás ruszin lakossága között is, hogy Újakliban valami készül. Jöttek is a vendégek, mint a parancsolat, és csodálkozhattak.

A rendezvényen 27 féle szilvás finomságot kóstolhattak végig. A húszméteres "vendégváró asztalnál" a lekváros kalácstól a gyümölcslevesen át a "klasszikus" szilvaízes gombócon keresztül a szilvóriumig sok minden megtalálható volt. Miközben pedig a hasadó szilvából egy közel 200 esztendős üstben főtt a cibere, a ruszin feleségek és magyar menyecskék keze alól pillanatok alatt kikerült 1000 szilvás gombóc, 1100 csöröge és 16 szál szilvaízes derelye.

Kissé távolabb magát a gyümölcsöt vethették beható vizsgálat alá az érdeklődők, hiszen a termelők gyümölcsbemutatóján megtalálhatóak voltak a jellegzetes ugocsai tájfajták. Aki pedig ennyi nyalánksággal elcsapta a hasát, azt "elsősegélyben" részesítette Nagy Tibor és segédje, Domokos Ferenc. A két pálinkafőző mester nem árult zsákbamacskát, hiszen a készülékükhöz egy hitelesített alkoholfokolót is beszereztek, melynek tanúsága szerint a jó szilvórium 60 foknál kezdődik.

A színpadon szőlősgyulai Csetneki Family Band most is kitett magáért, és a helyi hagyományőrzők is jól szórakoztatták a nagyérdeműt. Amíg pedig apuka, anyuka szórakozott, a gyerekekkel Szirmay Mónika pedagógus játszott régi paraszti gyermekjátékokat.

Dercen szépei

Az eső sem tudta elmosni az ötödik alkalommal megrendezett derceni falunapot. A kiadós égi áldás ellenére sok ember jött össze, hogy a meghívott vendégek és a polgármester, Máté Gyula köszöntője után együtt nézze az óvodások, az iskolások és a kultúrház műkedvelőinek, valamint a beregszászi Atasz tánccsoport előadását. A falu apraja-nagyja két kategóriában drukkolhatott a szépségverseny résztvevőinek, a kicsik közül Iván Antónia, a nagyobbak közül Danó Renáta vitte el a pálmát. A hagyományos tombola fődíját, az 53 darabos étkészletet Iván Irén helyi lakosnak sikerült megszereznie. A jó hangulatról a derceni Forrás együttes gondoskodott. A kitartóbbak hajnali öt órakor tértek haza a mulatságból. Aznap a szomszédos Fornoson is falunapot tartottak.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó