2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Arányosan fizetünk?

Az Ungvári Városi Tanács a napokban döntött a vezetékes ivóvíz díjának emeléséről. Ősszel várhatóan drágul a gáz és a villany is. Vajon a szolgáltatók jogosan vesznek ki több pénzt a fogyasztók zsebéből? Áraik összhangban vannak a szolgáltatások minőségével? Na és a bérekkel?

Burkus Árpád alpolgármester (Csap):

– Minden viszonylagos. Tény, hogy a szolgáltatások önköltsége nagyobb, mint amennyit jelenleg fizetünk érte, amiért a régi, elavult technológiák a felelősek. Vagy a régi rendszereket kellene felújítani, vagy újat kiépíteni, amire ugye nem jut pénz. Így aztán, míg a díjak folyamatosan növekednek, a bérek viszont egy helyben topognak, egyre nagyobb aránytalanság tapasztalható.

– Hogyan lehetne megfékezni az energiaárakat?

– Emelés helyett inkább a veszteség okát kellene megtalálni és kiküszöbölni. Csapon a vízszolgáltatás a vasút feladata, mely már régóta próbálkozik a díjemeléssel. A helyi önkormányzat azonban nem látja megalapozottnak követelésüket, és nem adja áldását a drágításra.

Korolenko Ilona zenekarvezető (Ungvár):

– Nem elég, hogy drága a víz, a gáz, a villany stb., de a minősége is csapnivaló. A mi házunkban fogyaszthatatlan volt az ivóvíz. Amíg nem vásároltunk egy drága szűrőrendszert, nem is tudtunk inni a csapi vízből. De ugye nem mindenki engedhet meg magának ilyen beruházást. A gáz is drága ahhoz képest, hogy tavaly télen csak az órát pergette, viszont fűtőértéke jóval alul maradt a szükségesnél. Nem is szólva arról, mekkora kolonc a lakók nyakán a házkezelőség. Havi ötvenhrivnyás számlákat küldenek, holott nem teljesítik a felvállalt szolgáltatásaikat: nem takarítják az udvart, nem festik a lépcsőházat, nem cserélnek körtét stb.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó