2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Drágulás után és előtt...

Újabb lakosságriasztó bomba robbant. Az Ungvári Városi Tanács augusztus 21-én kelt rendelkezése a víz- és csatornázási díjat a 2006. augusztus elseje óta érvényben lévő, köbméterenkénti 4 hrivnya 84 kopijkáról 5 hrivnya 95 kopijkára emelte, ami 12,5 százalékos drágulásnak felel meg.

– Vállalatunk évek óta veszteséges – magyarázta Jurij Omelcsenko, az Ungvári Vízművek Rt. vezetője. – A változtatást már évek óta szorgalmazzuk, hiszen ráfordításaink meghaladják bevételeinket, képtelenek vagyunk gazdaságosan működni. S itt nemcsak a közel tizenegymillió hrivnya lakossági tartozásról van szó. Drága a villanyáram, ennélfogva a szivattyúk működtetése is. A megyeszékhely számos utcájában elrozsdásodtak a csövek, amelyeket haladéktalanul cserélni kell, a szerelőmunkák, s az ezekhez szükséges alkatrészek ára is folyamatosan nő.

– Tervezünk egy meghosszabbított idejű vízszolgáltatást, ám a huszonnégy órásra semmiképpen nem tudunk áttérni, éppen a már említett ráfordítási okok miatt. Egyébként, ha megnézzük Kárpátalja többi városának vízdíjait, akkor a megyeszékhely lakosai egyáltalán nem panaszkodhatnak.

Ungváron a legolcsóbb a víz- és csatornázási díj. Rahón például 8,09, Beregszászban 7,49, Szolyván 6,28, Técsőn 6,18, Perecsenyben 6,11 hrivnyát fizetnek egy köbméterért.

Az Ungvári Vízművek Rt. vezetőjének érvelését akár el is fogadhatnánk, ám – nyilván nem véletlenül –, néhány várost kihagyott a felsorolásból. Sejtésünk beigazolódott.

– Nagyszőlősön szeptember elsejétől nem drágul a víz- és csatornázási díj annak ellenére sem, hogy a járás egyes településein állandó a szolgáltatás – mondta el tudósítónknak Kosári Marianna, a Nagyszőlősi Vízművek Rt. diszpécsere. – A vízdíj köbméterenként továbbra is 2 hrivnya 49 kopijka, a csatornázási pedig 3 hrivnya, ami összesen 5,49 hrivnyát tesz ki.

Munkácson még ennél is olcsóbb a tarifa.

– A következő hónap elsejétől is ugyanannyit fizet a lakosság, mint eddig – tájékoztatott Olena Vorobec, a Munkácsi Vízművek Rt. gazdasági osztályának vezetője. – Az ivóvíz köbmétere 2 hrivnya 98 kopijka, a csatornázási pedig 1 hrivnya 96 kopijka köbméterenként, azaz együtt 4,84 hrivnya.

– Kárpátalján egyedüli városként Beregszászban van folyamatos vízszolgáltatás – mondta el érdeklődésünkre Galajda József, a Kárpátvíz Kft. igazgatója. – Ez egyben megemeli a díjtételt, ami ma és előreláthatólag a következő hónaptól is 7 hrivnya 49 kopijka. Ebből az ivóvíz 5,14, a csatornázás díja pedig 2,35 hrivnya. Lehetne olcsóbb is, ám akkor nem tudnánk 24 órás szolgáltatást biztosítani.

A víz- és csatornázási díjak drágulása kapcsán a többi közműdíj – a vezetékes gáz és a villany – árainak várható változásairól is érdeklődtünk az illetékeseknél.

– A földgáz esetében a jövő hónap elsejétől húszszázalékos áremelkedés várható – kezdte válaszát Ivan Kupar, a Zakarpatgaz Rt. értékesítési osztályának vezetője. – A változás egyes fogyasztói kategóriákban kisebb, másokban nagyobb is lehet. Mindezt az Energetikai Árszabályozó Nemzeti Bizottságnak kell megállapítania és jóváhagynia. A döntést augusztus huszadikára ígérték, de az a mai napig várat magára.

– Hónapok, sőt, talán már évek óta "lebeg" a kérdés, hogy drágul-e a villanyáram – kaptuk a választ Joszip Szlivkától, a Kárpátaljai Megyei Villamos Művek Rt. főmérnökétől. – A jelek szerint szeptember elsejétől nem lesz ugyan változás, ám bármely pillanatban bekövetkezhet. A városi lakossági fogyasztó egyelőre 20,3 kopijkát térít kilowattonként, amihez húszszázalékos ÁFA kapcsolódik – 4,06 kopijka –, vagyis együtt 24,36 kopijkát. Vidéken különböző lakossági kategóriánként ennél lényegesen kevesebbet fizet a fogyasztó.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó