2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Lutri az emelt szintű érettségi"

A közelgő tanévkezdést nemcsak a kárpátaljai magyar iskolások várják már nagy izgalommal, hanem azok is, akik sikeresen bejutottak valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Alábbi összeállításunkban azoknak a felsőoktatási intézeteknek a háza táján néztünk körül, ahol magyar csoportok működnek, illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is érdeklődtünk, de ott elzárkóztak a tájékoztatás elől.

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre idén rekordszámú kérvényt nyújtottak be. A 960 nappali és 138 levelezői helyre 8598-an jelentkeztek, közülük 417-en vallották magukat magyarnak. A Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karra 172-en adták be jelentkezésüket, közülük 62-en már biztosan a kar diákjai. Érdekes megjegyezni, hogy vannak közöttük olyan hallgatók, mint az ungvári Bódi Tímea, a beregszászi Szavcsur Kitti és mások, akik ukrán iskolát végeztek ugyan, de a magyar filológiára jelentkeztek.

Volodimir Mica professzor, az UNE felvételi bizottságának helyettes titkára úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a meghirdetett negyvenkét szakirány közül a magyar felvételizők körében a legnépszerűbb a történelem szak volt.

Az ukrán csoportba hatan, míg a magyar csoportba 44-en adták be irataikat. Utóbbiba húszan nyertek felvételt. Negyvenkét magyar érettségiző próbálkozott a matematika szakon, közülük tizenketten a magyar csoportba jutottak be, a többiek az alkalmazott matematika és a közgazdasági szakon kezdik meg tanulmányaikat. Az orvosi karra tizenöt magyar pályázott és öten már a nemzeti egyetem diákjai. Harminc fiatal jelentkezett biológiára, húszan a fizikára, 21-en a számítógépmérnökire, tizenkilencen az angol nyelv és irodalomra, tizenöten kémiára, tizenketten a farmakológiára, illetve a sztomatológia és az építészmérnöki, tizenegyen az ukrán nyelv és irodalom szakra, tízen pszichológiára, kilencen földmérnökire és ugyanannyian a jogismeretire. A felsorolt képzési szakok közül szinte mindenhol van 1–2 magyar fiatal. Összességében 77-en kezdhetik meg ösztöndíjas tanulmányaikat. Fizetett oktatásra tegnap délutánig 52-en nyertek felvételt, de a szerződések megkötése még a hét végéig tart.

* * *

A Munkácsi Állami Egyetem Humán Pedagógiai Kollégiumának magyar csoportjába, mely a tanítóképző jogutódja, idén 42 felvételi kérvény érkezett, tudtuk meg Kótun Jolán tanárnőtől. A felvételizők közül 35 fiatal bekerült a tanintézménybe.

– Ebből mindössze nyolcan tanulhatnak ösztöndíjjal a tavalyi tizeneggyel szemben. Huszonhét diák költségtérítés fejében sajátíthatja el a tudnivalókat anyanyelvén. Egy évre 4100 hrivnya a tandíj.

A gólyák többsége, ahogyan már megszokhattuk, most is lány, mindössze hat fiatalember választotta hivatásául a tanítói pályát. Többségük a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásból való, de munkácsiak is felvételiztek.

– Származik-e bármilyen előnye vagy hátránya a kollégiumnak az összevonásból?

– Sajnos, az utóbbi a helytálló. Ugyanis a felsőoktatási szakon megszüntették a magyar csoportot. Akik elvégezték tavaly a negyedik évfolyamot, csak az ukrán csoportokban folytathatják tanulmányaikat. A vezetőség arra hivatkozik, hogy a kis létszámú csoportok és oktatóik fenntartása túl költséges. A negyedikesek kénytelenek vállalni az ukrán nyelvű tanmenetet.

– Vár-e valamilyen újítás az idei magyar gólyákra?

– Mindössze annyi, hogy az intenzív nyelvoktatás céljából a 35 fő elsőst kisebb csoportokra bontják az ukrán nyelvórákon. A tervek szerint néhányuknak lehetőségük lesz ukrán nyelvet oktatni a magyar iskolákban. Zenész és óvónőképzés továbbra is csak ukrán nyelven folyik a tanintézetben – mondta el Kótun Jolán.

* * *

– A múlt évihez hasonlóan szerencsétlenül alakult az idei felvételi kampány, mindezért a ránk erőszakolt emelt szintű érettségi tehető felelőssé – nyilatkozta lapunknak Gortvay Erzsébet, a Kijevi Szlavisztikai Egyetem ungvári fiókintézete magyar–angol tanszékének vezetője. Kiemelte, nagyon sok magyar ajkú végzős meg sem próbálkozott az emelt szintűvel. Így az idén az előző évekkel ellentétben kevesebben nyújtották be jelentkezésüket az egyetemre.

– A pontszámok alapján romlott vagy javult a leendő diákok tudásszintje?

– Nem mérvadó, lutri az emelt szintű érettségi, szerencse dolga, csak ikszelni kell, nem pedig felelni, és ez alapján nem kapunk teljes képet a végzős tudásáról, alkalmasságáról.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó