2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gyermek- és ifjúsági nap

Macsolán immár második alkalommal rendeztek gyermek- és ifjúsági napot. A községben százkilencven tizenöt év alatti gyermek van. A jelenlévőket elsőként Balogh János, Macsola polgármestere üdvözölte. Majd Biriki Erzsébet, az UMDSZ macsolai alapszervezetének elnöke a törődést, a gyermekek előtt tanúsított példamutatást hangsúlyozta. A felszólalások után Budera Ilona óvodavezető irányításával a helyi óvodások verses-zenés műsorát tekinthették meg. A gyerekek aszfaltrajzban, mini-fociban, valamint bicikliversenyen mutathatták meg rátermettségüket. Természetesen ezeknek a megmérettetéseknek csak győztesei voltak, hisz valamennyi induló ajándékcsomaggal térhetett haza. A szervezők a rendezvények szünetében ingyen fagylaltot és üdítőt osztogattak.

Cukorkereskedőket büntettek

Az SZBU, a rendőrség és az adóadminisztráció munkatársaiból összeállított bizottság járta sorra a cukrot árusító kárpátaljai boltokat, piacokat. Az ellenőrzés 105 kereskedelmi egységre terjedt ki. 30 helyen regisztráltak visszaéléseket. Közigazgatási eljárás keretében összesen 66,5 ezer hrivnyára bírságoltak.

Az ország születésnapján

Augusztus 24-én, Ukrajna függetlenségének napján a tiszapéterfalvai kultúrházban a helyi iskolások, valamint a tiszabökényi és forgolányi ovisok és a Tiszahát kultúrházainak műkedvelő előadói méltatták műsorral az évfordulót. A rendezvényen Illyés István polgármester annak fontosságára emlékeztetett, hogy a kárpátaljai magyarságnak identitása és gyökerei megtartása mellett aktívan integrálódnia kell Ukrajna mindennapjaiba.

Háborúra készen

Amennyiben holnap háború törne ki, Ukrajna kész magát megvédeni – jelentette ki Odessza megye vezetője egy, a város közelében rendezett nagyszabású katonai bemutatón.

Mikola Szergyuk Oroszországnak szánt burkolt üzenetében arról is beszélt, amennyiben Ukrajna hirtelen háborús konfliktusba keveredne, biztos abban, hogy a politikai és minden más belső ellentétet félretéve mindenki összefogna a közös ellenség ellen.

Timosenko ígéretei

Miközben az ellenzék váltig állítja, az egész FÁK-térségben Ukrajnában a legnagyobb a gazdaság visszaesése, addig a hivatalban lévő kormányfő fejlődésről beszél, s szociális ígéreteket tesz.

Julija Timosenko kijelentette: amíg ő áll a Miniszteri Kabinet élén, addig mindenki idejében kézhez kapja a nyugdíját, s a korábbi híresztelésekkel ellentétben garantálja, hogy nem lesz lakossági gázáremelés. A kormányfő az általa vezetett kabinet eredményének nevezte, hogy az Állami Statisztikai Bizottság adatai szerint júliusban tovább nőtt az átlagkereset, s jelenleg 2008 hrivnyát tesz ki, de a fővárosban a háromezret is meghaladja. Timosenko állami segítségnyújtást ígért valamennyi, arra rászoruló gazdasági ágazatnak, miközben teljességgel kizárta az államcsőd lehetőségét. Megjegyezte, a hrivnya gyors romlásáért sem ő a felelős, a devalvációt a jegybank hibás magatartása okozza.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó