2009. augusztus 27., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 122-123. (795-796.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fekete vasárnap az utakon

Az év eddig eltelt szakaszának baleseti statisztikája a közlekedési helyzetkép javulását mutatja. Megyénk útjain eddig 352 közlekedési balesetben 58-an vesztették életüket és 422 személy szenvedett különféle sérüléseket. A múlt év azonos időszakában 489 karambollal, 93 halálos áldozattal és 577 sérülttel számoltak.

Az összkép tehát kedvező, tájékoztatta lapunkat Anna Trofimcsuk, a megyei közlekedésrendészet szóvivője, de a nyár folyamán valamelyest romlott a helyzet. Különösen gyászos volt augusztus harmadik vasárnapja, amikor a megye útjain öt súlyos közlekedési balesethez kellett a mentőket és a rendőrséget riasztani.

A Csap–Kijev főútvonalon Mélyút (Gliboke) térségében egy Skoda vezetője okozott balesetet. A negyvenhat éves ilosvai férfi figyelmetlen volt és elgázolt egy gyalogost, aki a helyszínen életét vesztette. Nem sokkal később Bustyaházán is gyalogost gázoltak, de az elkövető a segítségnyújtást elmulasztva továbbhajtott. A huszonöt éves fiatalembert kórházba szállították. Ott derült ki, hogy a baleset pillanatában erős alkoholos befolyásoltság állapotában leledzett. A cserbenhagyó után ennek ellenére is nyomozás indult. A rendőrök nem sokkal később megtalálták a gázoló Ladát és annak tizenkilenc éves vezetőjét. Vidékünkön az idén ez volt a tizenkettedik cserbenhagyásos gázolás, melyek közül egyetlenegy maradt felderítetlen.

Aznap egy másik szerencsétlenség is történt a Técsői járásban. Bedőháza közelében a szülei gépkocsiját vezető kilencedik osztályos fiú okozott balesetet. Az osztrák rendszámú Fordot elkötő fiatalember a barátai előtt akart nagyfiúnak látszani. De gyakorlatlan vezetőnek bizonyult, mert telibe találta a legelső útszéli betonoszlopot. Neki nem esett baja, de két fiatalkorú utasát súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Súlyos balesethez vonultak ki a mentők a Rahói járásban. A Tiszafejéregyháza (Bila Cerkva) és Bedőháza közötti országúton egy Skoda járt szerencsétlenül. Az autó harmincnégy éves vezetője elvesztette uralmát a jármű felett és az útszéli védőkorlátnak hajtott. A Skoda huszonöt éves utasa a helyszínen életét vesztette. Az autóban utazó másik személynek az ütközés nyomán amputálni kellett az egyik lábát. Őt sokkos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

A történethez tartozik még, hogy a tragédiát okozó gépkocsivezetőnek nem történt baja. Sőt, az autót és a sérülteket sorsukra hagyva elmenekült a helyszínről. Az összetört autóban a rendőrök egy engedély nélküli pisztolyt is találtak. A menekülőt üldözőbe vették és nem sokkal később elfogták. A tiszafejéregyházai férfit letartóztatták és bűnvádi eljárást indítottak ellene.

S ezzel még nem ért véget a vasárnapi tragédiák sora. Szintén a Rahói járásban, Gyertyánliget és Nagybocskó között egy fiatalember rendszám és forgalmi engedély nélküli motorkerékpárral közlekedve szenvedett súlyos balesetet. A húszéves férfi elvesztette uralmát a kétkerekű felett és a sáncba hajtott. Gerinctöréssel szállították kórházba.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó