2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A kötélugrás

A kötélugrás – ismertebb nevén, a bungee jumping – egy olyan sportág, ahol a versenyző lábára egy rugalmas kötelet erősítve ugrik le egy magaslatról, hídról, daruról, építményről, helikopterről, repülőgépről stb. a mélybe és zuhan a föld felé, amelynek közelében a kötél az utolsó pillanatban visszarántja és megmenti a biztos haláltól az ugrást végrehajtó személyt.

Az ugrást többnyire víz – folyó, tenger stb. – fölött hajtják végre a bátor jelentkezők. A zuhanás ugyan nem éri el a szabadesés sebességét, de annál gyorsulóbb, minél súlyosabb a próbálkozó, gyakran a 100 km/órát is meghaladja. A világ legmagasabb állandó ugrási helyén például négy másodperc alatt közel kétszázhúsz métert zuhan a bátor vállalkozó.

Egy ausztrál férfi tartja a világrekordot, aki huszonnégy óra alatt százháromszor vetette le magát a Harbor Bridge negyvenhárom méteres magasságából.

A sportág gyökerei jóval mélyebbre nyúlnak vissza, mint gondolnánk. A Csendes-óceán Pentecost szigetének bennszülött lakóitól ered a legenda. Egy asszonyról szól, aki felmászott egy fára brutális férje elől. A lábára indát kötözött. A férje utána mászott és el akarta kapni. Amikor a férfi utánanyúlt, a mélybe vetette magát. Együtt zuhantak le, kettőjük közül csak az asszony maradt életben.

Ezek után kezdték utánozni a vakmerő ugrást. A hegyoldalakban tornyot építettek, lent a földet egészen finomra lazították, hogy tompítsák az esetleges becsapódás erejét. A National Geographic munkatársai 1955-ben ellátogattak a szigetre, beszámoltak erről a szokásról, amelyet "szárazföldi műugrásnak" kereszteltek el.

Az első modern kötélugró azonban csak 1970-ben vette a bátorságot, hogy kipróbálja a legbátrabbak sportját. Az izgalomra éhes személyek kaptak az alkalmon és olyan gumikötelet készítettek, amelynek szakítóerejét és hosszát az ugró súlyához mérték. A felszereléshez még egy rugalmatlan biztonsági kötél is tartozott.

Az amerikaiak viszont a biztonság érdekében két biztosítókötelet használnak. Hevederekkel, lökéshárító zsinórokkal, karabinerekkel is felszerelik az ugrót. Minden huszonhárom kilogrammra egy zsinórt számolnak, amelynek a statikus szakítószilárdsága 680 kg.

Az ugrás végrehajtói általában a lábuknál fogva lógnak lefelé. A profi mélybeugrók a törzsükre nem rögzítenek kötelet. Manapság már akrobatikus mozdulatokat is végrehajtanak ugrás közben, és más feladatokat is megoldanak. Például: tárgyak felvétele a földről, illetve a vízről stb. A lehetőségek tárháza ebben az esetben is kifogyhatatlan.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó