2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Minden drága

Vetés, aratás. Ugrik az üzemanyag ára. Pontosabban fogalmazva gyorsabban emelkedik, mint általában.

Befőzési szezon. Megfizethetetlen a cukor. Pedig a szakember szerint ezt semmi nem indokolja, hisz amivel most édesítünk, azt tavaly vagy még korábban állították elő.

Hiába na. Minden drága. És egyre drágább.

Tény, nem buta emberek a mi nagy- és kiskereskedőink. És, nem is szívbajosak. Kicsavarják, csalogatják a szegény honpolgár zsebéből az utolsó hrivnyácskákat is. Remélem, nem feledkeznek meg arról, hogy lassan itt az ősz, ideje emelni az esernyő, a sárcipő árán. Aztán meg (bármily hihetetlen is ebben a kánikulában), lesz tél is. Télikabát, csizma! S, gyanítom, ha esetleg száraz telünk lesz, emelni lehet a műhó árát is, s akkor drágábban vesztegethetők a szánkók, sítalpak.

A világ kevésbé vadregényes vidékein intézmények, hivatalok garmadája védi a fogyasztókat. Persze nálunk is vannak mindenféle hivatalok, ám én még olyat nem hallottam, hogy valaha is lecsaptak volna a szemtelen (hogy erősebb kifejezést ne használjak) ügyeskedőkre.

Mifelénk már az is nagy szó, hogy az egyik illetékes felháborodott, mondván: az ilyen áremeléseknek nincs semmi alapjuk. Figyelem, nem azt ígérte meg, hogy eljárnak, intézkednek. Csak konstatálta a tényt. Aztán ezzel be is van fejezve.

Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy e tekintetben is két Ukrajna létezik. Az egyik tábor a kereskedelemben (is) uralkodó teljes káosz haszonélvezője, a másik – a túlnyomó többség – pedig mindennek csendes elszenvedője. De így van ez rendjén. Ahol vannak, akik néhány hrivnyáért és némi elemózsiáért szíves-örömest beállnak bértüntetőnek, ahol nyílt, s nem is nagyon rejtegetett titok a szavazatok adásvétele (ennek ára viszont állítólag a jövőre esedékes elnökválasztásra csökken), ott az a buta kupec, aki nem törekszik a maximumra.

A nép pedig csak várja nyugodtan sorsa jobbrafordulását, s reménykedjen, az új elnök majd rendet teremt, s ha a cukor ára nem is csökken, ígéret tejből és mézből nem lesz hiány.

Horváth Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó