2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Litvin menesztené Ratusnyakot

Miközben a fél világ összefogott Szerhij Ratusnyak, Ungvár polgármestere ellen, nem hivatalos hírek szerint a BJUT Julija Timosenko utasítására szövetségesévé fogadná a botrányairól elhíresült kárpátaljai politikust.

Az ukrán internetes portálokon megjelent hír szerint Abraham Wolf, Odessza főrabbija azzal a hivatalos kéréssel fordult több ország, így az USA és Oroszország külügyminisztereihez, valamint az Európa Tanácshoz, hogy tagadják meg a beutazási engedélyt Ungvár regnáló polgármesterétől. A kérést azzal támasztotta alá, hogy Szerhij Ratusnyak ellen egy fiatal lány bántalmazása és más bűncselekmények miatt folyik bűnvádi eljárás, és sorozatos antiszemita kijelentéseivel békétlenséget szít.

Ugyanakkor közvetlen pártbeli főnöke is bírálta a polgármestert. Volodimir Litvin, a Népi Párt vezetője elégedetlenségének adott hangot a politikai tömörülés kárpátaljai szervezete elnökének viselkedése miatt. Az UA-Reporter hivatalosan meg nem erősített információja szerint az Ukrán Parlament elnöke frakciója zárt ajtók mögött folytatott tanácskozásán kijelentette: Szerhij Ratusnyak nemkívánatos elem a pártban. A polgármester körül kirobbant viták ugyanis aláássák a Népi Párt tekintélyét és ellehetetlenítik a tömörülés választási kampányát. Ezért Volodimir Litvin javasolta, hogy Szerhij Ratusnyakot zárják ki.

A hírportálon megjelent másik hír szerint ugyanakkor a BJUT megkörnyékezte a polgármestert, s szövetséget ajánlott a közelgő elnökválasztás idejére. A hírforrás állítása szerint Timosenkóék huszonötmillió dollárt áldoznának arra, hogy a saját oldalukra állítsák Ratusnyakot, aki állítólag rábólintott a megkeresésre. Eszerint eleve esélytelen jelöltként indul az elnökválasztáson, amiért tízmillió dollár honoráriumot kap. A fennmaradó tizenötmilliót a BJUT Ratusnyak propagandahadjáratára fordítja. Az UA-Reporter értesülése szerint az új szövetséges feladata az lesz, hogy Kárpátalján kifogja a szelet Arszenyij Jacenyuk választási hajójának vitorlájából.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó