2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Avatás Kézdiszentléleken és ...Révkomáromban

A háromszéki Kézdiszentléleken felavatták az országalapító szent király egész alakos kőszobrát. Az ünneplők ezután a község fölé magasló Perkőre zarándokoltak a hagyományos Szent István-napi búcsúra.

A több mint két méter magas Szent István-szoborral a helybéliek régi vágya teljesült. Az ünnepi szónokok a határvédő székelység egykori és mai szerepéről beszéltek.

"Nekünk, székelyföldieknek az a fontos, hogy Székelyföld azoké legyen, akik szeretik ezt a tájat, akik megművelik ennek földjét. Azoké legyen Székelyföld, akik hisznek benne" – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Nem mindennapi előzményekkel avatták tegnap Szent István szobrát Révkomáromban.

Korábban a három legfőbb szlovák közjogi méltóság a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette a magyar államfő tervezett révkomáromi látogatását. Ivan Gasparovic államfő, Robert Fico kormányfő és Ivan Paska házelnök közös nyilatkozata szerint a három politikus nem vállal felelősséget a látogatás következményeiért, beleértve a szlovák–magyar viszony rosszabbodását is.

A vezető pozsonyi politikusok nyilatkozatukban azt állítják, hogy Szlovákia már néhány hete "a Magyar Köztársaság hivatalos képviselői, köztük Sólyom elnök durva és válogatás nélküli támadásainak van kitéve", illetve, hogy Budapest "példa nélküli nemzetközi lejárató kampányt indított Szlovákia ellen, amely az államnyelvtörvény-módosítás szándékos félremagyarázásán alapszik".

Kifogásolják, hogy Sólyom László, "ellentétben a nemzetközi tisztesség elveivel", tervezett látogatása során nem kívánt egyetlen hivatalos szlovák vezetővel sem találkozni, s hogy a látogatás időpontját "érzéketlenül" választották meg. Augusztus 21-én 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába.

A magyar Külügyminisztérium meglepődéssel értesült arról, hogy Szlovákia legfelső szinten bírálja Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi látogatását. A szlovák fél az előkészítések során semmilyen formában nem fejezte ki kifogását – olvasható a Duna televízió hírportálján.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó